Gazdaság

Világbank: vegyes képet mutat a magyar cégek helyzete

A Világbank globális éves felmérése szerint a magyar vállalatok működése vegyes képet mutat. Összességében négy helyet javított az ország, ám a fontosabb területeken visszaesés vagy stagnálás mutatkozik.

A Világbank szerdán kiadott jelentése, a “Doing Business 2015” az alapján rangsorol 189 országot, hogy mennyire könnyen tudnak működni az adott országban a magánvállalatok. Magyarország a rangsor 54. helyén van, négy helyet javított az előző évi jelentéshez képest – írta az MTI.

Az MTI híre nem említi, hogy bár összességében Magyarország négy helyet javított az előző évi jelentéshez képest, a fontosabb területeken visszaesés vagy stagnálás mutatkozik. Illetve a vonatkozó listán a vizsgált 189 államból 123 országot soroltak feljebb. Afrika szubszaharai országaiban különösen nagy előrelépések voltak.

Magyarország előresorolása főként a hitelszerzés könnyítésének (az MNB Növekedési Hitelprogramjának) köszönhető. Ezen az allistán Magyarország most a 17., korábban az 55. volt. Az adózási helyzetet mutató listán a 95. helyről a 88. helyre lépett előre Magyarország.

Stagnálás és visszaesés

Az építési engedélyek beszerzésénél (103. hely), a szerződések érvényesítésénél (20. hely) és a fizetésképtelenné vált vállalatok helyzetének rendezésénél (64. hely) nem volt változás. Az elektromos áram beszerzésénél (162. hely), az ingatlanok bejegyzésénél (52. hely), a kisebbségi tulajdonosok védelménél (110. hely) és a határon túli kereskedelem kategóriájában (72. hely) kis romlás volt.

A legnagyobb visszaesés az új vállalkozások beindításánál volt, ez nehezebbé vált, itt a 24. helyről az 57. helyre lépett vissza Magyarország. Az adminisztrációs ügyintézés ideje a régiós átlagnál gyorsabb, de a költségek nagyobbak, és arányaiban különösen nagy a minimálisan megkövetelt tőkeösszeg a vállalatalapításhoz.

Az ország helyzetét összefoglaló rövid elemzésben is kiemeli a Világbank a cégalapítás megnehezedését, mint kedvezőtlen változást, de jónak tartja a fedezett hitelügyletek új jogi szabályozását, illetve a járműadó csökkentését és egyes 2010-ben bevezetett különadók eltörlését.

A legjobban teljesítő országok adataihoz viszonyított magyar DTF (distance to frontier) mutató 66,82 százalékról 68,79 százalékra nőtt. Az MTI szerint ezzel Magyarország nemcsak abszolút szinten, hanem relatív értelemben is javított helyzetén.

Világszinten a felmérés szerint 189 országból 123 államban javult a vállalkozói környezet 2013 júniusáról 2014 júniusára. Összesen 230 gazdasági reform volt, amely segítette a vállalkozásokat, ebből 145 az adminisztrációs eljárásokat egyszerűsítette, 85 a jogbiztonságot növelte. Afrika szubszaharai országaiban különösen nagy előrelépések voltak.

A jelentés szerint Szingapúrban, Új-Zélandon, Hongkongban és Dániában a legkönnyebb a vállalkozások helyzete, míg Dél-Szudánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Líbiában és Eritreában a legnehezebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik