Gazdaság

Netadó előtt: brutálisan nőtt a webáruházak forgalma

Augusztusban 29 százalékkal nőtt a hazai webáruházak forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest.

A KSH tájékoztatója szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. augusztusban 793 milliárd forint volt, 16 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

A közleményben egyetlen félmondat utal arra, hogy a hazai webáruházak 28,6 százalékkal növelték forgalmukat augusztusban, de az nem derül ki, hogy a teljes kiskereskedelemből (élelmiszerkisker, nemélelmiszer-kisker, benzinkutak) mekkora szeletet hasítanak ki (idén várhatóan 4 százalékot).

Webáruházak a netadó előtt

Ezzel kapcsolatban nem árt tudni, hogy 2014-ben az online vásárlók száma elérte a 3,4 millió főt Magyarországon, ami a rendszeresen internetezők 72%-át jelenti. A tavalyi forgalom már átlépte a 200 milliárd forintot, a növekedési ütem évente 28 százalék. Ez nemcsak a hazai kiskereskedelem növekedését haladja meg, hanem a nyugat-európai online kereskedelemhez képest is jobban teljesít. Utóbbi igaz a kelet-közép-európai országokra is.

A PayPal augusztusi tájékoztatója szerint 2014 első félévében 21%-kal növekedett a Magyarországra érkező PayPal fizetések volumene az elmúlt év azonos időszakához képest. A legkeresettebb kategóriák között a számítógépes játékok, az autóalkatrészek, a szórakoztatóelektronikai készülékek, a divatcikkek, az utazási szolgáltatások és a szoftverek is megjelentek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik