Gazdaság

Meglepetés a benzinkutakon

Tovább csökken a benzin ára.

Szerdától a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát 3 forinttal csökkenti a Mol. A gázolaj ára most nem változik, de a döntés így is meglepetés, hiszen az elmúlt időszak nagyobb árcsökkentései után e héten nem várt üzemanyagár-változást a GKI Energiakutató.

A cég a forint gyengülése és a mediterrán tőzsdei piaci folyamatok miatt a benzinnél nem zárt ugyan ki egy 2 forint körüli árcsökkentést, de valószínűbbnek tartotta az árak szinten tartását, és úgy vélte, a gázolajnál 1-2 forintos emelés lett volna indokolt.

Az MTI szerint a csökkentéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 382-383 forintra mérséklődik, a gázolajé 399-400 forint marad. A benzin literenkénti átlagára több éve nem volt 390 forint alatt, legutóbb 2011 szeptemberében kellett 385-389 forintot fizetni az üzemanyagért.

A Mol legutóbb egy hete változtatott az árakon, akkor a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 5 forinttal, a 95-ös benzinét 9 forinttal csökkentette. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került.

A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. A GKI Energiakutató szerint az elmúlt egy évben a benzin ára csaknem 4 százalékkal, a gázolajé mintegy 6 százalékkal csökkent. Az átlagos keresetek emelkedése miatt most 6,5 százalékkal több benzint és 8,7 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy éve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik