Gazdaság

Már egymillióan nyomorognak a munkavállalók közül

A kormány sikerpropagandáját nem igazolják a bérkutatások. Magyarországon egy millió munkavállaló létminimum alatti összeget visz haza 8 órás, teljes állású munkával.

Magyarországon a 4 millió munkavállaló egynegyede annyi fizetést kap, hogy abból nem tud megélni. Ez a tendencia, a létminimum környékén kereső munkavállalók napi szintű megélhetési problémái, az elmúlt években jelentősen felgyorsult, vagyis kialakult és szélesedett a dolgozói szegénység – írta a Napi.hu.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) jelentése szerint a magyar bérrendszer egy kétpúpú tevére hasonlít, ahol az egyik “púp” a minimálbér és annak környéke, a másik az átlagbér, azaz nettó 150 ezer forint és környéke.

A dolgozói szegénység a kórházi ellátásban és a szociális ellátásban dolgozókat érinti a legsúlyosabban. 60 százalékuk (145-150 ezer fő) – függetlenül a képzettségtől és a szolgálati időtől – szakmunkás minimálbért, azaz nettó 77 290 forintot visz haza.

A közszféra 680 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Közülük 28,4 százalék nem a reá irányadó illetménytábla szerinti fizetést kapja, hanem közel 40 ezer fő a minimálbért.

Budapest mellett a 19-ből mindössze négy megye van, amelyekben az átlag felett van a bruttó kereset. Ezek: Komárom-Esztergom, Fejér, Győr-Sopron.

Az állam három területen szabályozza az állami szférában dolgozók munkabéreit:
– közmunkások
– közalkalmazottak
– állami vállalatok

A nagyon alacsony bérszínvonalat Magyarországon a szakszervezetek szerint az eredményezi, hogy az elmúlt években az állam munkáltatóként mindhárom területen visszafogta a bérnövekedést, ami találkozott a munkáltatók rövid távú igényeivel.

Ennyi az átlagkereset

2014. január-augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 234 600 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 249 600, míg a költségvetési intézményeknél 206 600 forintot kerestek. A nem közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatottak bruttó keresete a nemzetgazdaságban átlagosan 246 400, a vállalkozásoknál 251 000, a költségvetésben dolgozóké 237 000, a nonprofit szervezeteknél pedig 227 600 forint volt. A közfoglalkoztatottak átlagosan 78 000 forintot kerestek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik