Gazdaság

A legolcsóbb az állami

Rövidesen dönthet a kormány, hogy új áramszolgáltató felépítésével, vagy egy meglévő felvásárlásával biztosítja-e az energiát a lakosságnak a közműholdingban – mondta a Magyar Nemzetnek Németh Lászlóné.

A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a lapnak adott interjúban elmondta: a hónap végére készül el az a szakmai háttéranyag, amely a villamosenergia-szolgáltatás területét érinti, ez elemzi azt, hogy mivel jár egy új vállalat felépítése, emellett egy már meglévő szolgáltató felvásárlásának lehetőségével is számolnak. Németh Lászlóné elmondta: a fogyasztói energiaárak alakulásáról a kormány dönt, a közműholding ezekre a döntésekre nem vállalhat felelősséget, garanciát. Az azonban biztos, hogy a közműholding garantálja a legalacsonyabb disztribúciós költségeket – tette hozzá.

A politikus szerint a legnagyobb kérdés, melyik modellben lehet gazdaságosabban szert tenni a szolgáltatás nyújtásához nélkülözhetetlen informatikai infrastruktúrára. Több millió fogyasztói adatot kell megbízhatóan kezelni, a számlázás és disztribúció mellett a beszerzést koordinálni. A távlati cél, hogy egységes legyen a közműholding informatikai rendszere, de az alapot a Főgáz adja, amely már rendelkezik olyan rendszerrel, amely kezelni tudja a fogyasztókkal kapcsolatos adatokat, mint ahogy az új társaságba integrált Díjbeszedő Holdingnak is van informatikai háttere. A meglévőket tehát mindenképp össze kell hangolni. Némethné azt nem árulta el a lapnak, hogy mennyibe kerül a holding felállítása.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik