Gazdaság

Az internetadó már megtorpedózta a Magyar Telekomot

A cég részvényei a keddi esés után folytatták a mélyrepülést és már közel 3 százalékkal estek a Budapesti értéktőzsdén. A Napi.hu cikke szerint 10-13 milliárdos adóterhet jelenthet az új sarc a társaságnak.

Az elemzők szerint a részvény árfolyamesése mögött egyértelműen a kormány tegnapi bejelentése áll, amely szerint kiterjesztenék a távközlési adót az internetszolgáltatásokra is – írja a Napi.hu.

Az Equilor reggeli elemzése szerint az új adónem éves szinten mintegy 10,5 milliárd forinttal növelné a Magyar Telekom adóterheit. A társaság elvileg az új adót továbbháríthatná az ügyfelekre, azonban ez üzletpolitikai kérdés.

A Concorde elemzői első becslésükben nagyságrendileg hasonló eredményre jutottak. Szerintük az új adó nagyjából 10-13 milliárd forinttal növelheti a Telekom terheit, amely attól függően változhat, hogy azt milyen mértékben terhelnék át a fogyasztókra. Ha az adót az eddig ismert formában vezetik majd be, az mintegy 20-60 forintos negatív hatással lehet a részvény árfolyamára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik