Gazdaság

Beindult a lakáshitelezés

Kezd magához térni a lakáshitelezési piac, idén hosszú ideje először érdemi növekedésre számíthat, a lakásépítések száma ugyanakkor még nem nő - számol be a Napi Gazdaság.

Az újság pénteki cikkében ismerteti: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az év első nyolc hónapjában országosan nagyjából 65 százalékkal volt erősebb a lakáshitelezés, mint ugyanebben a periódusban tavaly, amit megerősítenek a pénzintézetek is, amelyek 60-300 százalékos bővülésről számoltak be a lapnak.

A CIB Banknál a második negyedévében az első negyedévhez viszonyítva több mint 60 százalékkal nőtt az új folyósított lakáshitelek állománya, a harmadik negyedévben pedig a növekedés mértéke ennél is nagyobb volt. Az UniCreditnél szeptember végéig a lakáshitel-folyósítások darabszáma több mint 30 százalékkal nőtt, volumene pedig mintegy 60 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az OTP-nél 50 százalékkal nőtt a kereslet, míg a Sberbank 300 százalékkal növelte folyósításait az előző évhez képest.

Mindez több tényezőnek köszönhető. Egyrészt elterjedt az a nézet, hogy a mostani szinteknél már nem lesznek alacsonyabbak a lakásárak, így azok, akik eddig további árcsökkenésre spekuláltak vagy eddig nem mertek belevágni a vásárlásba, végre lépnek. A kamatszint, ami a jegybank kommunikációja szerint tartósan alacsony marad, több szempontból is támogatja a lakáshitelpiacot. Egyrészt vonzóbbá teszi a hiteltermékeket az óvatosabb ügyfelek számára is, másrészt a betéti kamatok látványos visszaesésével az ingatlanbefektetés kezd újból vonzó lenni – írja az újság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik