Gazdaság

New Yorknak már nem tetszik az Airbnb

Rájár a rúd a világ egyik legsikeresebb lakáskiadási vállalkozására New Yorkban.

Az Airbnb egy olyan amerikai internetes vállalkozás, amely a turistákat közvetlenül összekapcsolja szálláshelyekkel az egész világon. A saját lakásaikat kiadó magánszemélyek extra pénzhez jutnak, a turisták egyedi szállásokban lakhatnak olcsón, az Airbnb pedig jutalékot szed. Az adózást a magánszemélyek maguk után fizetik.

Csakhogy a dolog kezd elfajulni, legalábbis New Yorkban, mert egyre több illegális hostel hirdeti magát az Airbnb-n. Ezek a vállalkozások nem fizetnek adót, nincs minőségbiztosításuk és nincs is engedélyük vállalakozásként üzemeltetni vendéglátóhelyeket.

Most a New York-i főügyész is megszólalt az ügyben – írja a Quartz. Eric T. Schneiderman azt mondta, hogy a városban található Airbnb-s szálláshelyek háromnegyede illegális hostel, és ez tarthatatlan. Szerinte a magánlakásként hirdetett szálláshelyek mögött profi vállalkozások állnak, amelyek nem fizetnek adót. Az Airbnb nem tagadta, hogy ez így van.

New Yorkban 35 354 szálláshely van fent az Airbnb-n a cég adatai alapján, Budapesten nagyjából 1000-1200 lakás. A cég értékét jelenleg 10 milliárd dollárra (elképzelhetetlenül sok forint) becsülik.

Nem ez az első csörte a hasonló internetes vállalkozások és az amerikai városi hatóságok között. A közösségi taxiszolgáltató, az Uber (és a hasonló Lyft) is harcot folytat a helyi hatóságokkal és taxitársaságokkal, hiszen nem vonatkoznak rá olyan szigorú szabályok, mint a “hivatalos” taxikra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik