Gazdaság

Oroszország átvészeli, Európát alig érinti az ukrán-orosz konfliktus

Ukran-katona(430x286).jpg (ukrajna, katona, )
Ukran-katona(430x286).jpg (ukrajna, katona, )

Az ukránoknak viszont nagyon rossz, az ukrán export negyedét adó területek felett vesztették el az ellenőrzést.

A Wiener Institut für Internationale Wirtschaftsvergleiche (WIIW) gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint az európai gazdaság az Oroszországgal szemben fennálló kétirányú szankciók ellenére sem sérül számottevő mértékben. Az EU exportjának alig két százalékát érinti az embargó.

Ukrajna kilátásai viszont meglehetősen rosszak. A Krím-félsziget és Szevasztopol elvesztése nem jelentett különösebb terhet az ország számára, a Donbassz-iparvidékkel viszont már más a helyzet, ugyanis ez a 6,5 millió lakosú térség adja az ukrán export negyedét. A főváros, Kijev után Donyeck és Luhanszk a legtehetősebb az országban.

A WIIW előrejelzése szerint idén 8-10 százalékkal csökken az ukrán gazdaság. Közép- és hosszútávon súlyos következménye lehet annak, hogy a kelet-ukrajnai harcok miatt már mintegy egymillió lakos menekült el, ezek az emberek hiányozni fognak munkaerőként. „Ha jövőre stagnálna a gazdaság, már az is szép eredmény lenne” – mondta Vaszilij Asztrov, a kutatóintézet Oroszország-szakértője.

Oroszországnak 0,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak, ha a világpiaci olajár nem csökken tovább jelentősen. Ha viszont szigorodnak a szankciók és az olajár is alacsonyabb lesz, a következő két évben recesszió következhet be. Az ukrajnai konfliktus legalább egy százalékkal veti vissza az orosz GDP-t, ez mintegy húszmilliárd eurót jelent, ehhez jön még az a százmilliárd dollárnyi tőke, mely elhagyja Oroszországot – idézte a tanulmányt az MTI.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik