Gazdaság

Adósságrendezés: százmillió maradt a 12 milliárdból

Miközben az egészségügyi intézmények hónapról hónapra eladósodottabbak, nyolc kórház összesen több mint 94 millió forintot utalt vissza az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) abból a csaknem 12 milliárdból, amit tartozásaik mérséklésére kaptak augusztus végén - számol be a Világgazdaság.

Az újság hétfői cikke szerint az egészségpénztár nem árulta el, mely intézményeknek és miért nem sikerült felhasználniuk teljes egészében a nekik szánt apanázst, ezt majd csak a minden intézményre kiterjedő utólagos Kehi-ellenőrzést követően közlik.

A kórházak még július végén kaptak 11,8 milliárd forintot tartozásaik rendezésére, az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából engedélyezett gyorssegélyt augusztus végéig fel kellett használniuk. A kórházanként pontosan meghatározott összeget elsősorban a május 31-én lejárt köztartozásaik, illetve a 90 napnál régebben lejárt szállítói számlák rendezésére, valamint a vállalkozásban, szabadfoglalkozás keretében egészségügyi tevékenységet végzők felé fennálló tartozásaik kiegyenlítésére használhatták fel. Az ezek után még esetlegesen fennmaradó összegből javíthatták szolgáltatásaikat, elsősorban a várólisták csökkentése érdekében, de felújításra, beruházásra például nem használhatták fel a pénzt.

Május végén az egészségügyi intézmények már több mint 66 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak. Azóta ez az összeg folyamatosan, havonta átlagosan 4 milliárd forinttal nőtt. Jelenleg is vannak olyan kórházak, klinikák, amelyek tartozása több milliárd forintra rúg. Az átlagos fizetési határidő pedig még mindig 180–200 nap, háromszorosa a törvényi határidőnek – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik