Gazdaság

Orosz milliárdos a magyar ingatlanpiacon

Orosz milliárdos vásárolta be magát az egyik legnagyobb osztrák ingatlanos cégbe, a CA Immóba. A csoport magyarországi portfoliójába tartozik a Capital Square, a City Gate, IP West, R70 Irodaház, Víziváros Office Center, Buda Business Center, Infopark A és az Europolis Park Budapest Aerozone.

Boris Mints cége az Unicredit tulajdonrészének megvásárlásával egy 2,4 millió négyzetméteres ingatlan-portfólióhoz jutott hozzá, melynek majdnem fele Közép-Európában található – írta a Portfolio. Az új orosz tulajdonos Münchenben, az Expo Reálon mutatkozott be a nyilvánosság előtt. A tudósítása Münchenből.

A CA Immo legnagyobb tulajdonosa, az Unicredit eladta az ingatlanos cégben lévő kb. 16 százalékos részesedését az orosz O1 Group-nak. Az O1 Group Limited-nek eladott 15 954 891 törzsrészvény az UniCredit összrészesedése volt a CA Immo-ban, ez 16,35% szavazati jognak felet meg, ami a tranzakcióval átszállt az új tulajdonosra. Az orosz tulajdonos tehát meghatározó részesedést szerzett a KKE régió egyik legismertebb ingatlantulajdonosában.

A csoport magyarországi portfoliójába tartozik többek között a Capital Square, a City Gate, IP West, R70 Irodaház, Víziváros Office Center, Buda Business Center, Infopark A és az Europolis Park Budapest Aerozone. Mindez 320 ezer négyzetméter ténylegesen bérbe adható területet jelent, melynek hozzávetőleges értéke 400 millió EUR.

 

Kicsoda az orosz milliárdos?

Az O1 Group-ot Boris Mints alapította 2010-ben. Az eredetileg fizikus végzettségű 56 éves Boris Mints a Forbes globális listája szerint 1 milliárdos nettó vagyon fölött rendelkezik, aki a 90-es években az állami ingatlanokat kezelő hatóságot vezette Oroszországban. A 108. leggazdagabb orosz üzletember fia, Dimitry Mints a cég igazgatóságának tagja.

Az O1 Group portfóliója kizárólag moszkvai irodaházakból áll, a cégnek összesen 497 ezer négyzetméternyi bérbe adható területe van 13 irodaházban. A meglévő ingatlanok mellett három fejlesztési projektet is visznek, saját közlésük szerint a teljes ingatlan-portfólió piaci értéke 4,5 milliárd dollár. A cég hivatalosan Ciprusban van bejegyezve. A cégben 12 százalékos részesedéssel rendelkezik a Goldman Sachs.

Forrás: Portfolio.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik