Satuféket nyomott a magyar ipar

Mostanában nem ilyen számokhoz voltunk szokva: augusztusban az előzetes adatok szerint mindössze fél százalékkal nőtt az ipari termelés.
Kapcsolódó cikkek

2014 augusztusában – a KSH előzetes adatai alapján – az ipari termelés volumene 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index pedig 2,9 százalékkal emelkedett.

A termelés az év első nyolc hónapjában így is remek képet mutat a maga 8,7 százalékos éves szintű növekedésével. Az előző hónaphoz képest viszont a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban 5,7%-kal visszaesett.

Meglepő! Vagy nem?

Az 5,7 százalékos havi visszaesés a Portfolio.hu szerint azért is meglepő, mert augusztusban az Audi átadta a nagy járműipari kapacitásbővítés utolsó nagy elemét, amitől azt lehetett várni, hogy tovább erősíti az amúgy sem gyenge ipari konjunktúrát.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a havi visszaesést elsősorban pont egy autóipari cég egész hónapos nyári leállása okozta (ő a Suzukira célzott). Emellett a vegyiparban is voltak alkalmi leállások és az élelmiszeriparban is csökkent a termelés – tette hozzá. 

Ami bíztató és ami nem

Az előző három hónapban rendre 10,1, 11,3 illetve 12,3 százalékos éves növekedést jelzett az ipari statisztika.
A KSH illetékese hozzátette, hogy az autóipari termékek iránt továbbra is jó a kereslet. Az orosz embargó viszont kedvezőtlenül hat az élelmiszeripar termelésére – jegyezte meg.

Elmondta, hogy augusztusban az export növekedési üteme lelassult, és – részben a járműipari termelés csökkenése miatt – a belföldi értékesítésben visszaesés volt tapasztalható, ellentétben a korábbi hónapokkal.

Nem kell temetni az ipart

Tulajdonképpen a várakozásokhoz képest pont fordítva alakult a nyár: előzetesen azt lehetett gondolni, hogy az erős tavasz után nyár eleje a lassulás időszaka lesz, majd augusztusban jön az újabb nagy lökés. Ehhez képest június-júliusban (elsősorban az autóipari beszállítói ágazatoknak köszönhetően) kifejezetten élénkült az ipar, erre jött az augusztusi méretes visszaesés – jegyezte meg a Portfolio.hu.

Az egyszeri meglepő adat miatt azonban szerintük sem érdemes még temetni az ipart. A rendelési mutatók júliusban még szép magas szinten álltak (az augusztusi szám a jövő héten érkezik), a konjunktúraindexek sem mutatnak drámai visszaesést, így aztán valószínű, hogy csak egy kis sokkhatásról van szó.