Gazdaság

Szárnyal az építőipar

Májusban 28,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az év első öt hónapjában a termelés 27,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene májusban 2,2 százalékkal magasabb volt az áprilisinál.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 17,0, az egyéb építményeké 40,4 százalékkal. Utóbbi jelentős növekedés a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye. A 2014. májusban kötött új szerződések volumene viszont összességében már 1,1 százalékkal kisebb volt az előző évinél.

Tóth Gergely, a Buda-Cash brókerház makroelemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: a korábbi hónapokhoz hasonlóan az építőipar erős teljesítménye elsősorban az állami, ezen belül az infrastruktúraberuházásoknak köszönhető, amelyekben pedig az EU-támogatások fokozott felhasználása játszik döntő szerepet. Balatoni András, az ING vezető elemzője szintén úgy véli, a bővülést elsősorban az állami megrendelések, az út- és vasútépítési munkálatok okozzák. Az építőipar május végi szerződésállománya továbbra is jóval magasabb, mint az előző év azonos időszakában, 60,5 százalékos a növekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik