Gazdaság

A kirekesztettek országa lettünk

Az alapvetően piaci orientációjú német Bertelsmann alapítvány pár éve rendszeresen elkészíti az Európai Unió országainak listáját társadalmi igazságosság szempontjából. Magyarország rendszeresen a lista legalján szerepel, 2014-re gyermekszegénységben  még Románia is megelőz minket.

Magyarország a társadalmi igazságossági index legtöbb komponense szempontjából a lista utolsó csoportjában szerepel, de különösen drámai a gyerekek (0-17) életszínvonal-esélyeit bemutató indikátor – írta Pogátsa Zoltán közgazdász, az Átlátszó blogján. Már a 2008-as álbaloldali kormányzás végén is csak Romániában és Bulgáriában volt rosszabb a gyerekek helyzete. Társadalmi kirekesztettséggel akkor 34,1%-uknak kellett szembenéznie, ez a neokonzervatív társadalomfilozófiájú Fidesz-kormányzás alatt 43%-ra romlott.

 

Komoly anyagi nélkülözéssel az álbaloldali kormányzás végén a gyerekek 24,4%-ának kellett szembenéznie, ez akkor Bulgária és Románia után a legrosszabb volt az unióban. Azóta a helyzet drámaian tovább romlott, a 2014-es 35%-os magyar mutató immáron Romániánál is rosszabb, és csak Bulgáriát előzi meg. Mindeközben az északi modell országaiban 1,4-3,6%-on áll a mutató, azaz csak elvétve található nélkülöző gyerek. De még a keleti régió legszociálisabb országaiban, Szlovéniában, Észtországban és Csehországban is sikerül 6-7% körüli mutatókat produkálni.

Mint arról beszámoltunk, az Orbán-kormány a családokra is úgy tekint, hogy vannak a gazdag családok és a szegény családok. A leszakadókat a „társadalmi felzárkózásért” felelős államtitkárság alá helyezték, a többi családot pedig, akikkel családpolitikai szempontból szeretnének foglalkozni, a család- és ifjúságügyek alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik