Gazdaság

Bajban a tejesek az áfacsalók miatt

A kamara szerint automatikusan hamisított terméknek kellene minősíteni minden élelmiszert, amelynek nyomon követhetősége kétségessé válik.

A jelenlegi tejpiaci anomáliák nagy részét – így például a termelői ár zuhanását – azon termékek forgalomba hozatala okozza, amelyek után elcsalják az áfát, állapították meg a szakemberek az elmúlt időszakban tartott többszöri tárcaközi egyeztetésen – írta a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában Nagy István, a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára elmondta: egyes nagykereskedők – a laza szabályozás miatt – nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségüknek és figyelmen kívül hagyják az élelmiszerbiztonsági előírásokat is.

Ezért az egyeztetéseken javasolták, hogy tejkereskedelmi tevékenységet csak előzetes regisztrációval lehessen végezni. Felvetődött, hogy a piac megtisztulásáig átmeneti mentességet kérhetne az ország a főbb uniós szabályok alól – tette hozzá.

Elmondta, hogy a kamara szerint automatikusan hamisított terméknek kellene minősíteni minden élelmiszert, amelynek nyomon követhetősége kétségessé válik.

Az államtitkár beszámolója szerint felvetődött az is, hogy a tejszállítmányok egyedi követhetőségére is ki kellene dolgozni egy rendszert – olvasható a napilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik