Gazdaság

Jaksity: a magyar gazdaságpolitika nem unortodox

Jaksity szerint a keleti nyitás kulturálisan fog megbukni. Orbán víziója az új világrendről, Európa hanyatlásáról hamis képzet.

A 444.hu interjút készített Jaksity Görggyel, a sikeres Concorde befektetési cég alapítójával. A szakember azt mondta, hogy a kormány gazdaságpolitikájában semmi unortodox nincs. Két okból:

A világon minden jegybank csökkenteni akarja az államadósságot, amit a magas költségvetési hiány okoz. Ha egy ország mozgástere ezt megengedi, akkor a jegybankok automatikusan csökkentik a kamatszintet.

A különadó (a bankok és a nagyvállalatok megadóztatása) sem volt meglepő lépés, mert ezt is csinálják a világban a válság után. A meglepő az volt, hogy a kormány az így felszabaduló pénzt odaadta a jól keresőknek egykulcsos adó formájában, mert azt hitték, hogy az emberek elkezdenek fogyasztani. Nem kezdtek el fogyasztani, és ezt lehetett látni előre.

 

Hosszú távú kilátások

A rövid távú stabilitás megteremtésében a kedvező nemzetközi gazdasági környezet is nagyon fontos szerepet játszott. Sőt, Jaksity szerint enyhe növekedési pálya rajzolódna ki akkor is, ha négy évig bezárt volna a kormány minden műhelye, mert a magyar gazdaságban benne van a 2 százalékos, normális növekedés. Egyszerűen ilyen a gazdaság önmozgása, újjászervező, alkalmazkodási képessége.

Jaksity szerint a keleti nyitás kulturálisan fog megbukni. Orbán víziója az új világrendről, Európa hanyatlásáról hamis képzet. Az EU a világ harmadik legerősebb gazdasági hatalma, az oktatásban, az intézményrendszerben, a versenyképességben élen járnak – éppen az adja ki Európa lényegét, az állandó megújulási képességet. A legnagyobb probléma ma Magyarországon éppen azzal a kultúrával van, amit a politika és az oktatás közvetít, mert a keleties államberendezkedés felé közeledés negatívan hat ki a versenyképességre, a gazdaság szerkezetére, a vállalkozók mindennapjaira, gondolkodására.

Még ennél is nagyobb probléma a demográfiai kérdés. Az, hogy egyre több nyugdíjast kell eltartania egyre kevesebb aktív dolgozónak. Japán ebbe majdnem bele is bukott. Ez a világon mindenhol probléma, és nem nagyon tudnak mit kezdeni vele. Magyarországnak jelenleg semmiféle elképzelése sincs erről. „Magyarországnak nincs se fiskális, se monetáris mozgástere, nincs immigrációs politikája. Nincs bevándorlás, s az is kérdés, hogy ha lenne, hogyan fogadná a magyar társadalom. Sőt, nemhogy bevándorlás nincs, de jelentős külföldre vándorlás van, ráadásul a legpiacképesebbek mennek el, ez mélyíti a válságot” – mondta.

Összefoglalás

A kormány helyesen ismerte fel, hogy mit kell tenni rövid távon a gazdaság stabilizálása érdekében. Ezt sikerült is elérnie. Ebben a kedvező nemzetközi gazdasági környezet is segítette, ami szerencsés volt. Hosszú távon azonban ezek az intézkedések visszaüthetnek, a növekedés könnyen kifulladhat. “Amikor vége lesz a monetáris lazításnak, akkor már komoly teszt elé kerülhet a hazai gazdaságpolitika is: hogyan marad finanszírozható az állam egy szigorúbb környezetben. A kritikusok által emlegetett súlyos kockázatok valósággá válnak” – írta a 444.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik