Gazdaság

Súlyos bajban a Tesco

A Marks&Spencertől igazolt új pénzügyi igazgatót a Tesco, miután kiderült, hogy a könyvelőik 100 milliárd forinttal elnézték a profitot.

Mint azt megírtuk, a brit Tesco könyvelői elnéztek egy számsort az éves jelentésben. A könyvelőknek sikerült 250 millió brit fonttal (99 milliárd forint) több féléves profitot kimutatniuk a valóságosnál. A hibát hétfőn ismerte el a Tesco, minek következtében 12 százalékkal estek a részvényei a londoni tőzsdén. A bejelentéssel egy időben felfüggesztették a brit operatív igazgatót és három másik vezetőt. A Tesco könyvvizsgálója a PricewaterhouseCoopers, de a társaság most a Deloitte-ot bízta meg a vizsgálattal, amely a Freshfields jogi szakértőivel dolgozik majd az ügyön.

Új pénzügyi igazgató a Marks&Spencertől

A Tesco azonnali vizsgálatot rendelet el a kérdésben. A felfüggesztett operatív igazgató, Chris Bush, valamint két másik vezető laptopját, mobiltelefonját lefoglalták, és mindenkit átvilágítanak a londoni pénzügyi osztályon. A vállalat vezérigazgatója szerint súlyos hiányosságokat tártak fel az osztály működésével kapcsolatban, ami megengedhetetlen egy ekkora cégnél.

A súlyos baki becslések szerint önmagában 2 milliárd brit fonttal csökkentette a cégértéket – írta a Guardian. Összehasonlításul: a nagyválallat 2013 első félévében 1,6 milliárd font profitot ért el, idén egész évben ennek a fele sem fog összejönni.

A Tescónak mától új pénzügyi igazgatója is van, Alan Stewart szermélyében, aki a Marks&Spencer divatmárkától érkezett. Vele már fél éve megállapodtak, de a botrány hatására előrehozták a kinevezését, eredetileg decemberben állt volna munkába. Mindez egyértelmű jelzés a befektetők felé, hogy a cég vezetése határozottan kézben akarja tartani az ügyet.

Súlyos gondokkal küzdenek

A Tesco ötödik éve küzd a csökkenő eladásokkal világszerte. Augusztusban három éven belül a harmadik nyereségfigyelmeztetést adták ki, amelynek nyomán 11 évi mélypontra süllyedt a Tesco-részvények árfolyama. Nem sokkal korábban lemondott az előző vezérigazgató, Philip Clarke, miután a cég helyzetének javítását célzó, általa elindított egymilliárd fontos fejlesztési program nem hozta a várt eredményeket.

Elemzői vélemények szerint a Tesco elsősorban a diszkontáruházak térnyerését szenvedi meg, és problémáit tetézi, hogy lassan reagált e piaci folyamatra.

Magyarországon a tavalyi évet közel 43 milliárd forint adózás utáni veszteséggel és jelentős létszámleépítéssel zárta a Tesco-Global Áruházak Zrt. Egy évvel korábban egymilliárdos nyereséget értek el. Az éles váltást nem a forgalom drasztikus visszaesése okozta, hanem egy több tízmilliárdos egyszeri tétel, azaz új boltok nyitása, illetve egyéb ráfordítások. A Tesco 2013-ban négy Tesco Expresszt és több hipermarketet is nyitott Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik