Gazdaság

Íme, a világ legzöldebb épülete

Az Apple új székházát 100 százalékban megújuló energia látja majd el elektromos árammal.

Az Apple új székháza lesz a világ legzöldebb épülete a kaliforniai Cupertinoban – legalábbis Tim Cook, a cég főnöke szerint, aki a New York-i Klímahéten árult el új dolgokat a cég ingatlan beruházásáról hétfőn.

Az Űrhajónak is nevezett rendhagyó alakú építményt 100 százalékban megújuló energia látja el elektromos árammal. Az épület tetejét 65 ezer négyzetméternyi napelemmel fogják befedni, ami a tervek szerint 8 megawatt energiát termel majd. Így előfordulhat, hogy a kaliforniai elektromos hálózatba még vissza is pumpálhat áramot az Apple. Persze, ehhez hozzá kell tenni, hogy Kaliforniában az év 75 százalékában sem hűtésre, sem fűtésre nincs szükség, mivel annyira jó az idő. A tervek szerint az Űrhajót 2016-ban adják át.

 Forrás: Apple

A tetőn több száz elektromos autóknak alkalmas feltöltőállomás lesz beépítve, ahol a dolgozók ingyen tölthetik a szolgálati autóikat. Összesen 16 ezren fognak dolgozni az épületben, ahol LED-izzók és hatalmas, extra vastag, hajlított üvegablakok lesznek beépítve. Utóbbit Németországból rendelik, és hajón szállítják át Kaliforniába.

Az épületet részben Steve Jobs személyes instrukciói nyomán tervezték. A kissé kattant vezér például ragaszkodott ahhoz, hogy koedukált (közös) vécék legyenek nőknek és férfiaknak, de az eszement ötletet a dolgozói tiltakozások hatására felhagyta. Továbbá sok zöldet, fákat, erdőket is akart (helyesen). És ahhoz is ragaszkodott, hogy az irodaházhoz vezető összes utat és a parkolókat is a föld alá kell rejteni, hogy a dolgozók csak az erdőt lássák az ablakon kinézve.

E miatt, és más építészeti megoldások az épület meglehetősen drága lett. Az ára várhatóan 1170 milliárd forintnyi dollár. Sokan kritizálták is az Apple-t, hogy az épület túl drága és fényűző, és a “zöldiroda kommunikáció” csak egy marketinghúzás.

A helyi gazdaságot is felpezsdítik

  • az építkezés a helyi cégeknek 8 milliárd dollár forgalmat generál (most ez 5,9 milliárd dollár)
  • a befizetett ingatlanadó 57 millió dollár évente
  • a helyi adó 9-ről 13 millió dollárra nő at Apple miatt
  • az építkezés egyszeri 45 millió dollárt hoz Cupertino városnak
  • az Apple 73 millió dollárt fordít közösségi célokra, ennek nagy része infrastruktúrafejlesztéssel függ össze

Forrás: Appleblog

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik