Gazdaság

Orbánnál a siker többet jelent a pénznél

Az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. megújult bábolnai üzemét a miniszterelnök avatta fel.

Orbán Viktor – írja a Kemma.hu megyei hírportál beszámolója szerint – sikeresnek nevezte a céget, de rögtön hozzátette, hogy a siker félrevezető a magyar nyelvben, mert szinte mindenki a pénzre asszociál a kifejezés hallatán. A kormányfő szerint a siker több: az innováció, a sokrétű társadalmi szerepvállalás, a sport támogatása is sikeressé tehet. A napi.hu beszámolója szerint a kormányfő ugyanakkor az átadón azt is kiemelte, hogy az Alpha-Vet a kapott állami, pályázati támogatás többszörösét fizeti be az államkasszába.

A hazai munkavállalók háromnegyede a kis- és közepes vállalkozásokban dolgozik, ott szerzi meg kenyerét – emlékeztetett, hozzátéve, hogy az Alpha-Vet is tíz emberrel indult, napjainkra pedig már négyszáz dolgozót foglalkoztat. Orbán Viktor a sikeres gazdaságpolitika egyik zálogának a közepes vállalkozások prosperálását nevezte. A stabil gazdaságokban ezek száma 10-12 ezerre tehető, míg nálunk csak 3-4 ezerre. A tőkehátrány úgy küzdhető le, ha gyorsabban és jobban dolgozunk és gondolkodunk a vetélytársaknál – tette hozzá a kormányfő, aki szerint az uniós export mellett a keleti nyitás gazdaságpolitikája is eredményre vezethet – írta a Kemma.hu.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar vállalati besorolások rendszerén túllépett az élet. 10 milliárdos árbevétel fölött egy cég már nagyvállalat, így sokféle támogatástól elesik, pedig ekkora magáncégek Európában másutt bőven beleférnek a támogatott kis- és középvállalati körbe. Ezen változtatni kell – tette hozzá.

A kormányfő azt mondta: az önkormányzati választások után egyeztetnek a hazai vállalkozói réteggel és hozzákezdenek a bürokrácia csökkentéséhez. Az áfa-csalás sok milliárdos kárt okoz az országnak, különösen az adót fizető hazai vállalkozásoknak, ez ellen is fel kell lépni – – fogalmazott Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik