Gazdaság

Még mindig kevesebb gáz jön az oroszoktól

Továbbra is a megrendelt mennyiségnél kevesebb földgázt szállít a közép-európai térségbe Oroszország.

Az osztrák E-Control energiafelügyelet beszámolója szerint az orosz földgázszállítás 25 százalékkal, az idei legnagyobb mértékben csökkent pénteken, az elmaradás azonban szombaton 20 százalékra mérséklődött. “Az évnek ebben az időszakában időjárási okokból és a tározók feltöltése miatt a szállítások 10-15 százalékos csökkenése tekinthető normálisnak” – közölte Martin Graf, az E-Control vezérigazgatója.

A szlovák SPP AS gázelosztó hálózat üzemeltető vállalat adatai szerint hétfőn 20 százalékkal kevesebb orosz földgáz érkezett az országba. A múlt héten 25 százalékkal csökkent a szállított mennyiség. (Az SPP vasárnap a szállítások 10 százalékos elmaradását jelezte.) Az SPP – az osztrák E-Controlhoz hasonlóan – jelezte, hogy a belföldi gázellátásban nem okoz fennakadást a beérkező mennyiségben bekövetkezett csökkenés.

 Az osztrákok egy évig is kibírnák

“Ausztria gáztározói tele vannak, a felhasználás pedig a viszonylag enyhe időjárás miatt alacsony” – mondta Martin Graf. “Aggodalomra nincs ok, de ha az elmaradások folytatódnak, arra már oda kell majd figyelnünk” – tette hozzá. Az E-Control vezérigazgatója nem közölte, hogy mennyi időre elegendőek az osztrák készletek arra az esetre, ha teljesen leállnának az orosz gázszállítások. A OMV AG osztrák olaj- és gázipari konszern szóvivője viszont ebben a hónapban korábban közölte, hogy Ausztria nagyjából egy éves felhasználást képes saját készleteiből fedezni.

A lengyel OGP Gaz-System S.A. gázvezeték hálózat üzemeltető vállalat hétfői közleménye szerint a Gazprom továbbra is kevesebb gázt szállít az általa megrendelt mennyiségnél.

Ukrajnába viszont változatlan mennyiségben szállít Lengyelország földgázt Németországon és a Cseh Köztársaságon keresztül. A szlovák Eustream gázvezeték üzemeltető vállalat közleménye szerint is “normál üzemmódban” folynak a gázszállítások Ukrajnába, függetlenül a Szlovákiába beérkező mennyiség csökkenésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik