Gazdaság

Tanárként kezdte, ma már dúsgazdag

A kínai Jack Ma, az Alibaba alapítója lett a leggazdagabb kínai, miután cége sikerrel debütált a New York-i tőzsdén.

Az internetes kiskereskedelemmel foglalkozó Alibaba a világ legértékesebb internetes vállalkozása. 231 milliárd dolláros piaci tőkeértéke nagyobb, mint az Amazon, a Facebook vagy éppen az eBay amerikai cégeké.

Alapítója egy most 50 éves kínai tanár, aki sokáig angolt tanított leendő tanároknak egy kínai egyetemen Hangcsouban. Feleségével is itt ismerkedett meg, két gyermekük van, és már mindannyian az USA-ban élnek. Felesége azt mondta egy interjúban, hogy férje nem volt egy jóképű ember, de ő azonnal beleszeretett, mert olyanokat mondott a világról és a terveiről, amit egyetlen férfi sem mondott neki előtte.


 

Jack Ma szerint a világlátását egy ausztrál körutazás formálta a legerősebben 1985-ben, fiatal tanárként. Ekkor döntötte el, hogy kommunikációval szeretne foglalkozni, de akkor még az elméleti oldala érdekelte a dolognak. Vállalkozói karrierje tíz évvel később indult be, amikor megalapította a kínai Yellow Pages-t, első internetes vállalakozását. Utána egy rövid minisztériumi kitérőt tett, majd 1999-ben létrehozta az Alibabát, a kínai e-Bayt.

Felesége ma már háztartásbeli

Jack Ma felesége az anekdota szerint megkérdezte férjét, hogy mennyi bevételt hozhat frissen alapított internetes vállalkozása, az Alibaba. “1 millió dollár?” – kérdezte, de a férfi csak némán felfelé mutogatott. “16 millió dollár?”, de erre is egy felfelé mutogatás volt a válasz. Miután az asszony rákérdezett, a férj azt mondta, hogy “160 ezer dollár”. “Csak?” – kérdezte a nő csalódottan. “Igen, de naponta” – mondta Jack Ma.

A férfi vagyonát jelenleg 22 milliárd dollárra becsülik, amely 8 százalékkal ér többet, mint három hónapja, hiszen a napokban ment a tőzsdére a cége, amely minden idők legnagyobb értékű tőzsdei kibocsátása az USA-ban. A férfi vagyona ezzel kétszer akkora, mint az eddig leggazdagabbnak tartott kínaié, a Dalian Wanda Group alapítójáé, Vang Csien-liné, és egyike lett a világ harminc leggazdagabb emberének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik