Gazdaság

Drágállják a távfűtést, de nem tudják, mennyibe kerül

Környezetbarát, olcsó és áramkimaradás alatt is működik – ezek a távfűtés jellemzői, a magyarok fele viszont nem ismeri az elterjedt fűtési forma előnyeit.

A fűtésszezon kezdete a nyakunkon, érdekes azonban, hogy a magyarok fele nincs tisztában a gáz és az egyéb fűtési lehetőségek költségeivel.

A panelnek számos előnye és hátránya van, a magyarok legfőbb hátrányként a távfűtés költségeit róják fel a lakótelepi lakások esetén, csupán negyedük van tisztában azzal, hogy ez a legolcsóbb fűtési formák egyike – derül ki a csepeli és pesterzsébeti lakótelepeket távfűtéssel ellátó Alpiq Csepeli Vállalatcsoport felméréséből.

Drágállják, de nem tudják, mennyi az ára

• A felmérést kitöltők több mint 50 %-a a rossz hő- és hangszigetelés miatt nem tartja vonzónak a panellakásokat
• A válaszadók 50%-a szeretne felújított panellakásban lakni
• 85%-nak az a legfontosabb, hogy olcsó legyen a fűtés
• de 51% nem tudja, mennyi a gáz ára
• csak 24% tudja, hogy a távfűtés lehet árban a legkedvezőbb fűtési forma

A távfűtés esetében nem kell megvennünk az egyedi cirkót vagy a kazánt, nem kell karbantartásra vagy komoly hiba esetén a cserére költeni, de nincs szükség pl. a kémény ellenőrzésére és javítására sem. Ezek közvetve mind a fűtésköltség részeit jelentik. A panellakók viszont leginkább a rossz hőszigetelésre és a zajokra panaszkodnak. A lakótelepeken élők válaszaiból kiderül, hogy a felújított panel vonzó lakóhely, de a családi házban élők fele is szívesen lakna újszerű lakótelepi lakásokban.

Napokig nincs meleg víz a távfűtött lakásokban a nyári karbantartás alatt – gondolja a válaszadók fele. Az igazság azonban az, hogy szemben a régebbi gyakorlattal, ma már egyáltalán nem szünetel a vízszolgáltatás az éves ellenőrzések alatt. Előnye még a távfűtésnek – ezzel a panellakók 71 százaléka tisztában is van –, hogy ha nincs áram a lakásban, attól még működik a fűtés, ellentétben a központi gázfűtéssel és a gázcirkókkal, ahol az indításkor szükséges az elektromos szikra.

A megkérdezettek csupán 45 százaléka tudja azonban, hogy a távfűtés a leginkább környezetbarát fűtési rendszer. „Nem elhanyagolandó tény, hogy a távfűtéses környezetben, a lakótelepek lakásaiból nem kerül e levegőbe szén-dioxid, szén-monoxid és nitrogén-oxid. Ráadásul a mi esetünkben a hő mint az áramtermelés mellékterméke jut el az erőműből a lakásokba, tehát előállításakor nem keletkeznek más anyagok” – olvasható a felmérésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik