Gazdaság

46 százalékos rezsicsökkentés az első évben

100 milliárd forintnyi uniós pénzből már el lehetne indítani a magyar lakások energiahatékony szigetelését. Ez már működik Szlováklábanés Lengyelországban is, csak nálunk nem.

A Knauf Insulation szigetelőanyaggyártó számításai szerint egy, a már működő panelprogram mintájára kidolgozott családi ház szigetelési program megvalósítása már 100 milliárd forintból elindítható lenne. A programban a költségeket egyharmad rész állami támogatás, egyharmad rész kedvezményes lakossági hitel és egyharmad önrész fedezné. A teljes program 1,6 ezer milliárd forintba kerülne.

Temérdek uniós pénz jön energihatékonyságra

Az Európai Uniótól 710 milliárd forintot kapunk a Környezeti és Energia-hatékonysági Operatív Programra, a KEHOP-ra az elkövetkező hat évre. Ehhez 15% magyar társfinanszírozás is társul, ami a teljes összeget 835 milliárd forintra emeli. Ebből az összegből bőven be lehetne indítani a családi házak szigetelését Magyarországon.

46 százalékos rezsicsökkentés az első évben

Egy éve Magyarországon először végeztek el egy szigetelési kísérletet, amely bebizonyította, hogy korszerű, az átlagos 8-10 centivel szemben a 2015-ös normáknak megfelelő, 20 cm vastag szigeteléssel egy családi ház akár 46%-át is megtakaríthatja korábbi energiafelhasználásának.

A szigetelés lenne a megoldás

A panelszigetelési program napokban bejelentett 10 milliárd forintos állami támogatása és a családi házak energiahatékonyságának javítására szánt 1 milliárdos pályázati keret az első, de apró lépésnek tekinthető. Az uniós célok eléréséhez legalább évente 100 milliárd forinttal szükséges támogatni a lakóingatlanok hőszigetelését, amelyre támogatási összeget nem hirdettek meg, miközben a környező országokban, például Szlovákiában és Lengyelországban már finanszírozási mechanizmus is léteznek erre a célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik