Gazdaság

Varga Mihály bedobta a mézesmadzagot

A Nemzeti Eszközkezelő közreműködésével 25 ezer bérlakás létesülne, ezek 110 ezer családnak adnának otthont - mondta Varga Mihály.

A Napi.hu írta meg, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában azt mondta: a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb bérlakásprogramja valósul meg a Nemzeti Eszközkezelő működésével.

Varga a kormány bérlakásprogramja kapcsán felsorolja, hogy vissza nem térítendő támogatással, kamattámogatással, többféle adó- és illetékkedvezménnyel támogatják az otthonteremtést. Nem hagyja ki a devizaadósmentést és a rezsicsökkentést sem. Sőt mi több, szerinte a Nemzeti Eszközkezelő működésével a rendszerváltás óta eltelt időszak – nagyságrendjét tekintve – legnagyobb bérlakásprogramja valósul meg.

Ennek keretében 25 ezer állami bérlakás létesül, ami 110 ezer személy lakhatását biztosítja hosszú távon. A miniszter viszonyításképpen megjegyzi, ez a 25 ezer állami tulajdonba kerülő bérlakás közel egynegyede az önkormányzatok által jelenleg fenntartott bérlakásállománynak. Varga a bérlakásprogram elemei között tartja számon a munkavállalási céllal költözők lakhatási támogatását és azt az szja-kedvezményt, amit az vehet igénybe, aki lakását bérbe adja és egy másik településen lakást bérel.

Ingatlanpiaci szakértők véleménye szerint ez a bérlakásprogram azonban nem tekinthető valódi programnak. Nem tudni például, hogy új lakások építéséről vagy az önkormányzati bérlakások állami tulajdonba vételéről van-e szó. Az állami bérlakások a világon mindenhol tömbösítve, profi üzemeltetőre bízva léteznek, ez a módja a hatékony működtetésnek, karbantartásnak, állagmegóvásnak – hangsúlyozza Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) elnöke a Napi.hu-nak.

Örök- vagy bér-?

Míg nyugaton az emberek 20-40%-a bérli lakását, itthon csak 9% – legalábbis 2011-ben még így volt. A lakásbérlés népszerűtlenségének sok oka van, pl. történelmi tudásunk alapján jó, ha van egy saját tulajdonú lakásunk, amit, ha bármi történik, pénzzé lehet tenni (lehet rá kölcsönt felvenni stb.). És ami biztosan a miénk, nem veszi el tőlünk senki – nyilván ezért is indult meg a devizahiteles lakásvásárlás olyan elánnal a jó kamatok és árfolyamok időszakában. Pedig az öröklakás teher is, hisz sokszor leköti tulajdonosát arra a helyre, ahol van (igaz, szükség esetén ki is adható, de a saját, általunk lakott lakásunkat csak tényleg radikális változások idején adjuk ki, ha pl. hosszabb időre elhagyjuk az országot). Pedig sokan épp abba rokkannak bele, hogy minden áron saját lakást akarnak. A bérlakások ellen szól a sokszor borzalmas állapotuk, hogy jó állapotú, egyben nem megfizethetetlen albérletet nehéz találni. Mindezek mellett a társadalom jelentős része szükségesnek tart egy jó álllami bérlakásprogramot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik