Gazdaság

Rezsiszámlák miatt indul a legtöbb pénzbehajtás

A legtöbbször most is a rezsicégek léptek fel nem fizető ügyfeleikkel szemben - számol be pénteki cikkében a Magyar Nemzet.

Az újság a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától megtudta: január eleje és augusztus vége között a hitelezők 344 ezer esetben döntöttek úgy, hogy jogi útra terelik nem fizető adósaik ügyét, és azt kérik a közjegyzőktől, állítsák ki az eljárás első lépésének tekinthető hivatalos iratot, a fizetési meghagyást. Tavaly az augusztus végi részadat nagyjából 364 ezer kérelemről szólt.

Tóth Ádám, a kamara elnöke elmondta, hogy – a korábbiakhoz hasonlóan – idén is a rezsicégek kezdeményezték a legtöbb pénzbehajtást. A kiegyenlítetlen víz-, gáz- és villanyszámlák miatt indulhatott meg az idei eljárások nagyjából kétharmada. Máskor cégek egymás közötti pénzügyi vitái kerültek közjegyző elé, miként előfordultak parkolási ügyek is. Hitelkártya-tartozás vagy áruvásárlási hitel miatt viszont csupán elvétve keresték meg a hitelezők a hivatalos embereket, és a magánszemélyek sem terelték gyakran jogi útra követelésük behajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik