Gazdaság

Nyálunkból kiderül, kik az őseink

Egy amerikai cég a nyálunkból megmondja, hogy genetikailag milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, és hogy az őseink milyen földrészről vándoroltak be Európába.

A Google alapítójának felesége az egyik tulajdonosa annak a cégnek, amely teljes genetikai tesztet kínál átlagembereknek. A vizsgálathoz a 23andme.com-ról kell 99 dollárért (24 ezer forint) rendelni egy mintavételi csomagot. Ez tartalmazza a nyál tárolására szolgáló üvegcsövet, tartósítószert és szükséges védőburkolatot. A csomagot vissza kell küldeni az Egyesült Államokba a cég által megadott címre, majd egy megkapott jelszó birtokában négy hét után online böngészhetünk a kiértékelt adataink között. Ez utóbbi havi 9 dollárba kerül, de megéri, mert például saját genetikai rokonaink között is kutakodhatunk. Például megtudhatjuk, hogy őseink – adott esetben – a Közel-Keletről, egy földműves nép tagjaként vándoroltak be Európába 22 ezer évvel ezelőtt. De arra is lehetőség van, hogy a hasonló genetikai mintázattal rendelkező rokonaink között keressük.


 

A Time magazin 2008-ban az „év találmányának” nevezte a cég szolgáltatását. A teszt többek közt az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségekre, Parkinson és Alzheimer kórokra, Crohn betegségre, koszorúér betegségekre, melanómára, laktóz-intoleranciára, prosztatarákra, vastagbélrák, mellrákra való kockázatot képes megadni, illetve kimutathatja, hogy hajlamos-e az illető elhízásra, epekő, szívinfarktus, tüdőrák és más betegségek kialakulására. Emellett a kiértékelés után rokonsági adatokat is láthatunk. Például megtudjuk, hogy a 22 globálisan vizsgált nagy humán populációból honnan kaptunk géneket, és lehetőség van közvetlenül a cég oldalán a hasonló genetikai mintázattal rendelkező “rokonaink” keresésére is.

A vállalkozás háttere

– az emberi genom feltérképezése 13 év alatt, 2006-ban készült el
– a cég 2007-ben kezdte a működést az USA-ban
– a Google pénzeli a céget
– Európában 2012-ben jelentek meg
– eddig több mint 750 ezer ember próbálta ki a tesztet
– 2008-ban még 1000 dollárba került a vizsgálat, a csomagszállítással együtt
– 2014-ben ugyanez már csak 99 dollár

A cég szolgáltatásával kapcsolatban kezdettől fogva aggályok merültek fel. A genetikai tesztekkel olyan nagy mennyiségű és új típusú adat jelenik meg a világban, amelynek hosszú távon potenciálisan nagy üzleti értéke van. Egyelőre azonban nem tudni, hogy a Google-nak mik a tervei az óriási adatállománnyal, pedig már hat éve létezik a szolgáltatás.

Másrészt orvosilag sem egyértelmű, hogy a cég tényleg azt méri-e, amit ígér? Ha esetleg a mérések megbízhatók is, vajon van-e tényleges köze a kapott eredménynek az illető egészségéhez? Van-e klinikai hasznuk? Szakértők szerint a cég genetikai tesztje csak statisztikai összefüggést tudnak kimutatni egy genetikai marker, egy genetikai variáns (SNP) és egy betegség jelenléte vagy hiánya között. Tehát könnyen lehet, hogy kiderül: az adott genetikai variáns nem játszik közre a betegség kialakulásában.

Akik kipróbálták a tesztet
, összességében azt mondták: amit a cég a betegségkockázatokról kiderít, annak jó része már ismert lehet az alanyok számára a saját családjukban előforduló betegségekből. Dr. Timothy Caulfield kanadai tudós szerint, amit kiderítettek róla, annak jó részét már tudta abból, hogy a tükörbe nézett vagy beszélgetett a szüleivel. Ettől függetlenül a felhasználók igazán érdekesnek találták saját genetikai állományuk földrajzi eredetét, azt, hogy őseik honnan érkezhettek jelenlegi lakóhelyükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik