Gazdaság

Nőtt a magyar devizatartalék

Két hónap csökkenés után augusztusban 309 millió euróval nőttek az ország devizatartalékai, így elérték a 35,534 milliárd eurót - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A nemzetközi tartalékok szintje 1,752 milliárd euróval felülmúlta a múlt év végit, úgy, hogy márciusban a szint 2,409 milliárd euróval nőtt a 3 milliárdos dollárkötvény kibocsátás következtében.

Augusztusban nem volt devizakötvény lejárat, ellentétben júliussal, amikor egy egymilliárd euró értékű, ötéves futamidejű devizakötvény visszafizetése vált esedékessé és a tartalékok 855 millió euróval csökkentek. Júniusban a 193 millió euróval csappantak meg a tartalékok.

Ebben az évben május végén volt a legmagasabb a devizatartalékok szintje, 36,273 milliárd eurót ért el, de 2011 végén 37,774 milliárd is volt, sőt 2011 szeptemberében 38,768 milliárdon is állt.

A kormánynak idén már nem áll szándékában újabb devizakötvény kibocsátása. A monetáris tanács döntése alapján az MNB április végén bejelentette azt az intézkedéscsomagot, amely az adósság nagyobb arányú belső finanszírozását igyekszik előmozdítani és erre a célra a jegybanki devizatartalékot is igénybe veszi. A lehetőség abból ered, hogy a tartalékok összege számottevően meghaladja az ország rövidlejáratú külső adósságának szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik