Gazdaság

Fizetnek a magyar gazdáknak

Uniós támogatást kapnak az orosz embargó által sújtott magyar zöldség- és gyümölcstermelők, de igyekezniük kell.

Az EU a forrásokat a beérkező igények sorrendjében ítéli oda, ezért a kárt szenvedett magyar gazdáknak ajánlatos mihamarabb jelezni igényüket – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. Az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályok lehetővé teszik, hogy az érintettek legnagyobb köre a legkisebb adminisztráció mellett támogatáshoz juthasson – tette hozzá.

Az Oroszország által augusztus 7-én bevezetett importtilalom következtében nagy mennyiségű eladatlan zöldség-gyümölcs maradt feleslegesen az unió piacán. Az így kialakult piaci válság kezelésére az unió rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiséget a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kiwire vonatkozik.

A döntés értelmében az EU támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően a korlátozott mértékben támogatható célok közé tartozik, ha állatokkal etetik fel az árut, vagy biogáz üzemekben használják fel, de az is, ha be sem takarítják a termést. Az unió az intézkedésben részt vevő termelői szervezeteknek és egyéni termelőknek támogatást fizet, amely részben kompenzálja a piacuk elvesztéséből eredő károkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik