Gazdaság

Van lejjebb az ukrán gazdaságnak

Leminősítette Ukrajna hazai valutában fennálló államadósságának eddig is mélyen spekulatív osztályzatát pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a keleti országrészekben dúló harcok miatt súlyos recesszió várható az idén az ukrán gazdaságban.

Zéró növekedés helyett 6,5 százalékos visszaesés

Az európai és az amerikai piaci zárások után, pénteken késő este Londonban közölték, hogy az eddigi “B mínusz”-ról “CCC”-re rontotta Ukrajna hrivnyában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén adósságának osztályzatát. A cég a lépéssel az ukrán állami devizaadósság besorolásával azonos szintre süllyesztette a hazai valutában fennálló államadósság minősítését. A devizaadós-besorolást a Fitch Ratings megerősítette.

Ukrajna “CCC” államadós-besorolása a legrosszabb szuverén osztályzat egész Európában. A “CCC” minősítési kategória már rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő – a Fitch mellett a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s is – ebben az adóskockázati sávban tartja nyilván.

A pénteki osztályzatrontás indoklásában a Fitch Ratings közölte: várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén legalább 6,5 százalékkal zuhan, sokkal nagyobb mértékben a cég korábbi előrejelzéseinél. A Fitch 2015-re és 2016-ra zéró növekedést vár Ukrajnában.

Komoly gond lehet a gázzal

A cég kiemeli elemzésében, hogy az Oroszországba – Ukrajna legnagyobb exportpiacára – irányuló ukrán export az idei első fél évben 24 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Emellett a Gazprom orosz földgázipari cég már júniusban leállította a gázszállításokat Ukrajnába fizetési viták miatt, ezért fennáll az energiahordozó-hiány kialakulásának kockázata.

Más nagy londoni házak az utóbbi napokban ennél is sokkal borúlátóbb előrejelzéseket adtak az ukrán gazdaság várható teljesítményére.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének új, meredeken rontott prognózisa 2014 egészére 7,8 százalékos, 2015-re 5,2 százalékos visszaesést valószínűsít az ukrán gazdaságban a cég által e két évre eddig várt 5,7 százalékos, illetve 1,1 százalékos GDP-mínusz helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik