Gazdaság

Hamarosan jön a használt autók állami adatbázisa

Sokkal kevésbé lesz zsákbamacska a használt autók vásárlása, mert nemcsak a kilométeróra állását tudhatjuk meg, hanem azt is, hogy milyen balesete volt egy autónak, és azt kijavították-e a szervízben – írja a Napi Gazdaság.

Jövő év végére lehet kész az egységes központi járműtörténeti adatbázis – mondta a Napi Gazdaságnak Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke. Szerinte a rendszer költségeit az államnak kell állnia, hiszen az adatok lekérdezéséért is az állam szedi be a pénzt.

Jelenleg 2 989 769 jármű kilométeróra-állása szerepel a közúti közlekedési járműnyilvántartásban, viszont nem csak tulajdonosváltás és műszaki vizsga esetén frissülnek.

Az új adatbázisban lekérdezhetők lesznek a gépjárművek jellemző adatai, például hogy az autó mikor volt szervizben, ott milyen munkákat végeztek rajta. Az adatbázis révén az is nyilvánvalóvá válik, hogy az autót mikor milyen kár érte, amit aztán valamelyik szervizben kijavítottak, vagy sem.

Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete évek óta szorgalmazza az egységes adatbázis létrehozását, az ombudsmannal évekig „háborúztak” többek között arról, hogy ki mit kérdezhet le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik