Gazdaság

Ki nem találná, miért vettek kastélyt Matolcsyék

A Magyar Nemzeti Bank társadalmi felelősségvállalási stratégiájával indokolta a több mint négyszáz millió forintos beruházást.

A Matolcsy György vezette jegybank megvásárolta a jelenleg négycsillagos kastélyszállóként működő tiszaroffi Borbély-kúriát – számolt be a HVG csütörtöki számában. Az MNB közleményben indokolta az összesen harminc szobával, húszméteres úszómedencével, szauna, wellness- és fitneszteremmel és minigolfpályával rendelkező ingatlan megvásárlását.

A hvg.hu-n olvasható közleményből kiderül, hogy még 2009-ben eladták azt a két tucat ingatlant, amelyből ötöt-hetet üdülésre is használtak, ezért döntött a vásárlás mellett a jegybank. Mint írják “társadalmi felelősségvállalási stratégiájának értelmében a jegybank törekszik arra, hogy béren kívüli juttatással, támogatási és segélyezési rendszer működtetésével, valamint egyéb jóléti szolgáltatásokkal támogassa több mint ezer munkavállalóját”.

A magyarázat mellett még azt is közölték, hogy az eredetileg 680 millióért meghirdetett kastélyt, sikerült 415 millió forintért megszerezniük. 

Olcsóbb megoldás nem volt?

Ma Magyarországon 6000 forinttól már lehet wellnesshotelben egy éjszakát eltölteni, de mivel az MNB-nél ezer ember pihenéséről kell gondolkodni, számoljunk flottaáron 5000-rel. A kastély árából 83 ezer éjszaka ára jönne ki, azaz 83 éjszaka dolgozónként. Tehát 2-3 év alatt megtérül a kastélyvásárlás (papíron, árban, ugyanakkor nem tiszta, hogy a 30 szobán hogy fog megosztozni az ezer dolgozó egy évben) ugyanakkor még nem számoltuk bele az üzemeltetés, fenntartás költségeit, ami szintén nem két fillér. Nyilván a bank kiszámolta a tranzakció megtérülését, legalábbis nagyon reméljük, hogy nem a paksi formulát használták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik