Gazdaság

330 forintos euró is jöhet

A tartósan alacsony kamat mellett ez sem kizárt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, Heim Péter szerint, aki a Figyelőnek nyilatkozott. Az MNB nyugodt.

Heim Péter szerint a tartósan alacsony kamattal 330 forint is lehet az euró. A Századvég Gazdaságkutató Zrt, elnöke azt is mondta a Figyelőnek, nem hisz abban, hogy a bankot kitekerjük valakinek a kezéből olcsón, belenyomunk valamilyen állami üzletet, s akkor szépen lesz nyereség – utalt az MKB megvásárlására.

A közgazdász szerint, ha nem olyan bankáraink lesznek, akiknek kellő szakmai tudásuk és nemzetközi ismereteik vannak, hanem zárt világban gondolkodnak, akkor az ország versenyképtelen lesz. Úgy becsli, a bankszektor akár 1700 milliárd forintos veszteséget is elszenvedhet a mostani bankmentő csomag és a szerződések várható forintosítása nyomán, bár várható, hogy az állam is beszáll valamennyivel a terhek elviselésébe.

Matolcsyék azt mondták:

Folytonos nyomás alatt

Heim szerint a tartósan alacsony kamatszint következtében a forinton nyomás lesz az elkövetkező időszakban, oda fog átterelődni a feszültség a nemzetközi piacokon. Akár 330 forintig is elszaladhat az árfolyam, pedig szerinte a 305 körüli eurókurzus a gazdaság számára megfelelő szint.

Nem ő az egyetlen, aki 330 forintos eurót vizionál – a Portfolio.hu által két napja megkérdezett szakértők között is volt, aki hasonló véleményt fogalmazott meg. Csütörtökön délelőtt egyébként ismét gyengült a forint a bankközi devizapiacon, az eurót 316,44 forinton jegyezték tíz órakor a kora reggeli 315,67 forint után. Aztán megint visszatért a reggeli szinthez.

Az MNB nyugodt

Szerdán a forint 2,5 éves mélypontjához tért vissza, 317 felett is járt egy euró, sorra jelentek meg az elemzői vélemények, hova vezethet ez. Az MNB este szólalt meg ezzel kapcsolatban. A jegybank pénz- és devizapiaci igazgatója azt mondta az MTI megkeresésére, hogy a forint napokban tapasztalható gyengülése igazodik a régiós devizák hasonló árfolyammozgásához. A Portfolio.hu viszont szerdán azt írta, hogy a forintesés kiugrónak számít, s hogy a forintnál nagyobb gyengülést csak az ukrán hrivnya ért meg.

Veres István Attila a szakértői véleményekkel szemben azt is elmondta, hogy a forint árfolyamának elmúlt napokban tapasztalt változékonyságát nem befolyásolja érdemben a jelenleg történelmi mélyponton tartott jegybanki alapkamat és az sem, hogy az MNB nemrégiben betétté alakította át kéthetes kötvényeszközeit.

Majd lépnek, ha úgy érzik kell

Megismételte, ami már többször elhnagzott: az MNB-nek nincs árfolyamcélja. Az árfolyam alakulása közvetve, alapvetően az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a jegybank helyzetértékelését. Ebből a szempontból a hosszabb távú árfolyam-tendenciák a meghatározóak – jelentette ki a pénz- és devizapiaci igazgatóság vezetője arra kérdésre, hogy van-e teendője ebben a helyzetben a jegybanknak.

Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése, ennek veszélybe kerülése esetén léphet a jegybank. De szorosan nyomon követik a piaci folyamatokat, az árfolyam alakulását – mondta végül az MNB igazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik