Gazdaság

Csak a kivándorlás növekedése várható

A legutóbbi intézkedések, és a várható gazdasági pálya alapján nincs alternatívája az emigrációnak, és várhatóan mi is megközelítjük majd a lengyel 4-5 százalékos arányt – írja a Világgazdaság.

Kapcsolódó cikkek

Pillanatnyilag nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon vagy akár lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció – nyilatkozta a Világgazdaságnak a téma egyik hazai szakértője, Hárs Ágnes, a Kopint-TÁRKI vezető kutatója.

A viszonylag magas életszínvonal, a várakozások és a biztató kilátások, valamint a meglehetősen nagyvonalú munkanélküli és szociális rendszer ugyanis korábban visszafogta a migrációt. A fordulópontot a 2007-es megszorító csomag jelentette, amire ráerősített az egykulcsos adó 2010-es bevezetése, majd 2011-től a jóléti és szociális rendszerek drasztikus megnyirbálása. Ezt követően felgyorsult a munkaerő-migráció Magyarországról, és az előreszámítások szerint lassan közelítjük a lengyelországi arányt, ahol a népesség 4–5 százaléka dolgozik külföldön.

A kutató nem tartja reálisnak, hogy Magyarország a közeljövőben képes lesz hazavonzani a migránsokat. „Aki elment, az megfizette a távozása árát, mindenféle értelemben. Jelen pillanatban pedig sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem olyan, ami vonzó lehetne. Nincsenek munkahelyek, beruházások, nincs gazdasági növekedés, és nincs igazán kilátás sem arra, hogy ez hamarosan megváltozna” – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik