Gazdaság

Orbán is hizlalja Csányi új vágóhídját

A Bonafarm új mohácsi vágóhídjának megépítésébe csaknem másfél milliárd fornttal száll be a kormány, egyedi döntés alapján.

A kormány, egyedi döntés alapján 1,46 milliárd forinttal támogatja a Bonafarm csoport új vágóhídjának megépítését Mohácson, amelynek összköltsége 7,3 milliárd forint lesz – mondta pénteken újságíróknak Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A magyar élelmiszeripar-export árualapjának létrehozásában kiemelten fontos a magyar sertéságazat fejlesztése, mivel a vágóhidak esetében elmaradt fejlesztések az ágazat versenyképességének csökkenéséhez vezettek – idézi az államtitkárt az MTI. A sertésállomány csökkenése is jelentős kihívás elé állította az ágazatot, a kormány ezért 2012-ben elfogadta a sertésstratégiát.


Szijjártó kifejtette, hogy ennek értelmében 2020-ig a 3 milliós sertésállományt meg kívánják duplázni, ami mintegy 20 ezer új munkahelyet is hoz a magyar gazdaságnak.
 A most bejelentett beruházás, amelyet az Mcs Vágóhíd Kft., a Bonafarm csoport tagja hajt végre, a teljes magyar sertéságazat fejlesztését, illetve a magyar élelmiszeripari kivitel növekedését is szolgálja – hangsúlyozta az államtitkár.

A vágóhidat építő Mcs Vágóhíd Kft.-t júniusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű céggé nyilvánította a kormány. A cég két tulajdonosa a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt., valamint az egykori Wallis-alapító Nagy György érdekeltsége, a Ho-Me 2000 Kft. Az üzemben évente egymillió sertést vághatnak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik