Gazdaság

180 milliárdot buknak a gazdák az oroszok miatt

Nincs elfogadható indoka Oroszországnak arra, hogy miért tiltja sertéshús behozatalát az EU-ból – idézi a Kereskedelmi Világszervezetet a Világgazdaság. Az Európai Unió termelői az elmúlt hónapokban 180 milliárd forintnyi bevételtől estek el az intézkedés miatt.

Alternatív értékesítési lehetőségeket keresnek az orosz piacra termelő gazdák. Igény lenne a termékeikre Japánban, Dél-Koreában vagy akár az Egyesült Államokban is, de ez általában nem kifizetődő – a szállítási költségek miatt nem nagyon tudnak élni a lehetőséggel. Az oroszok döntése váratlanul érte a gazdákat, így komoly károkat szenvedtek.

Brüsszel szerint nemzetközi kereskedelmi egyezménybe ütközik az orosz importtilalom. „Aránytalan, diszkriminatív és tudományos szempontból alaptalan” – minősítette a kereskedelmi ügyekért felelős EU-biztos a döntést.

Az egészségügyi biztos szerint a tagállamok minden óvintézkedést meghoztak, a sertéshús teljesen biztonságos. Ennek ellenére nyoma sincs annak, hogy Oroszország újra vásárolna az EU-ból. Az Európai Bizottság szerint Oroszország kettős mércét alkalmaz, mert más országokból, ahol súlyosabb sertéspestis-fertőzés volt, nem vezetett be kereskedelmi korlátozásokat.

Az orosz döntés azután született, hogy Litvániában és Lengyelországban négy vaddisznóban mutattak ki sertéspestist. A vizsgálatok viszont kimutatták, hogy a vírus nagy valószínűséggel éppen Oroszországból érkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik