Gazdaság

Megint bevásárlásra készül az állam

A csatornázási művek és a közterület-fenntartó is hamarosan állami kézbe kerülhet - írja a Magyar Nemzet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tranzakció részleteiről egyelőre nem adott tájékoztatást a napilapnak, mondván, azok csak a döntések meghozatala után lesznek nyilvánosak. Megerősítette ugyanakkor, cél a vállalatok nonprofit működtetése, a szolgáltatás biztonságát pedig állami cégek tudják garantálni.

Általánossá kell tenni, hogy a jövő közszolgáltató cégei megtermelt eredményüket az üzembiztonság és a szolgáltatási színvonal növelésére, korszerűsítésére fordítsák, emellett profitjuk terhére aktívan vegyenek részt a rezsi további csökkentésében – közölte az NFM.

Az Fővárosi Csatornázási Művek többségi tulajdonrésze felett jelenleg Budapest önkormányzata rendelkezik, míg 25 százalék plusz egy szavazatú tulajdonhányadát a német Berlinwasser Holding AG, valamint a francia Veolia Environnement S.A. birtokolja. A már jelenleg is nonprofitként működő Fővárosi Közterület-fenntartó állami átvételét a közszolgáltatásokat egy nagy állami nonprofit társaságba való szervezésének terve magyarázza – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik