Gazdaság

Kivándorló magyarokon keresnek a légitársaságok

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma az idén rekordot dönthet, a legnépszerűbb célpont London – írja a Figyelő.

A Budapest Airporton a májusi 800 ezer utas például minden idők legmagasabbja a nyaralási szezon előtt. Ha nem szabadul el az olajár vagy nem tör ki vulkán, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma az idén rekordot dönthet, felülmúlva a Malév csődje előtti utolsó békeévet. 2011-ben 8,92 millióan fordultak meg a terminálokon, az idei óvatos becslés 8,95 millió – derül ki a Figyelőből.

A lap infografikája szerint aranybánya a légitársaságoknak az uniós migráció. A magyarok százezreit vonzó brit fővárosba utaznak a legtöbben, míg Brüsszel második helye az uniós intézményeknek köszönhető.

A jelenlegi menetrendben Budapestről heti 171 járatot közlekedtető Wizz Air egyértelműen megnyerte a budapesti fapados háborút a 64 járatos Ryanair ellen. A Lufthansa-csoportba tartozó fuvarozók (az anyatársaságon kívül a Germanwings, az Austrian, a Swiss és a Brussels) együtt 160-as járatszámmal megközelítik a Wizzt.

A Budapest Airport nem adhatta ki a tavalyi céges eredményeket, de egyesével összeszedve kiderül, hogy a dobogósok közül a Wizz Air 2,17 millió utast szállított, míg a Ryanair kb. 1,3 millióval számolt. A Lufthansa-csoport itteni utasainak száma 1,02 millió volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik