Gazdaság

Az autós devizahitelesek is sok pénzt kaphatnak vissza

A lakáshitelek mellett a devizaalapú autóhitelt felvevők is sokat buktak annak idején, így a törvényjavaslat alapján akár a befizetett pénz harmada is visszajárhat – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

Sok autóhitel lejárt az ötéves elévülési periódus előtt, így ezekből nem jár vissza semmi jelen állás szerint. Nem úgy, mint azoknak, akiknek öt éven belül járt le a hitele vagy még élő szerződése van. Az autós hitelek esetében is három jogcímen várható pénz, ezek megegyeznek a lakáshiteleknél lévő jogcímekkel, vagyis a folyósítási árfolyamrés, a törlesztési árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatt lehet visszatérítés.

A Pénzcentrum számításaihoz példaként egy 2007 júniusban felvett, 2 millió forintos, ötéves futamidejű, svájcifrank-alapú hitelt vettek. Kétszer történt kamatemelés. Ez alatt a törlesztőrészlet mintegy 94 százalékkal növekedett, vagyis majdnem megduplázódott, míg a döntés értelmében csupán 70 százalékkal kellett volna növekednie. A példában ez azt jelenti, hogy 41 ezer forintról 84 ezer forintra nőtt a havi fizetendő 71 ezer helyett. Végül pedig összesen 669 ezer forint jár vissza a befizetett 4 millió 779 ezer forintból.

A törvény szerint ötéves elévülési idő van érvényben, ami azt jelenti, hogy azok a hitelek, amelyek több mint öt évvel ezelőtt lejártak, nem jár vissza pénz. A 2009 előtt lejárt kölcsönök esetén nem lehet nagy összegű visszatérítésre számítani, mivel mind az árfolyamrés, mind a kamatemelés mértéke nem volt számottevő, azonban ezek esetén nem jár vissza pénz, mivel a követelések már elévültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik