Gazdaság

Befürdött a trafikokkal az állam

Pont egy éve indultak a trafikok, amelyek a dohányzási szokások átalakításával milliárdokat húztak ki az állam zsebéből.

Az első nemzeti dohányboltok egy éve nyíltak, jelenleg 6005 trafik szerepel az adóhatóság listáján – írja a mai Világgazdaság. A dohányáruk jelentős drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak: cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelőző évben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Vagyis többen inkább sodorják maguknak a cigit, vagy éppen feketepiaci dohányárut vesznek, ami meg sem jelenik a statisztikában. Így a büdzsé sem járt jól, a 2012-es 345 milliárd forintról 312 milliárdra mérséklődött a dohánygyártmányok jövedéki adójából befolyt bevétel – írja a lap.

Ahogy arról korábban az FN24 is beszámolt: a trafikosok közül is csak minden harmadik boldogul, hiszen a hatezer nemzeti dohányboltból csak kétezer tud nyereséget vagy nullszaldós forgalmat produkálni. Nagyrészt a gazdaságossági problémák miatt több száz településen még mindig nem megoldott az ellátás, így jelenleg is tart az ötödik trafikpályázat.

„A trafikrendszer még mindig átalakulóban van, hiszen alig egy hónapja kellett a benzinkutak és hipermarketek mellől elköltözniük a boltoknak. Még mindig vannak kiosztásra váró koncessziók. Reméljük, év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem” – közölte a lappal a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik