Gazdaság

Durva benzinárak jöhetnek nyáron

Akár ötödével is megdobhatja a világpiaci olajárat, ha Irakban elfajul a helyzet és a kormányellenes lázadás átterjed az ország olajtermelő déli részére.

Az elemzők szerint durván emelkedhet az olaj ára, ha az iraki harcok kiterjednek az ország délebbi területeire is. Az al-Kaidához kötődő, radikális ISIS szervezet a hét közepén elfoglalta Irak második legnagyobb városát, Moszult, ahonnan félmillió ember, a lakosság harmada menekült el. Ezt követően bevették a Bagdadhoz közelebb lévő Tikritet, és hírek szerint tovább nyomulnak az iraki főváros, illetve az ország síita muzulmán többségű déli területei felé. A legfrissebb hírek szerint az elmúlt órákban további két várost vettek be, a kormányerők harc nélkül kivonultak.

GVH: húzta az időt a Mol

Csúcson az árak

A csatározások hírére 108 dollár/hordós szintre is felkúszott az észak-amerikai WTI nyersolaj ára a pénteki elektronikus kereskedésben, ami 9 hónapos csúcsot jelent – jelentette a Reuters. A londoni Brent 115 dollárra drágult, amire tavaly szeptember óta nem volt példa. A befektetők attól tartanak, hogy az Olajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb exportőre, Irak olajszállításai a kibontakozó polgárháború miatt kieshetnek a világpiacról.

Még nem lépnek

Az OPEC-hez tartozó államok Bécsben tárgyaló olajminiszterei tegnap a 100 dollár körüli olajár mellett nem látták szükségét a beavatkozásnak – írja a Napi.hu. Az OPEC így továbbra is napi 30 millió hordó olajat dob a piacra. Az iraki események ugyanakkor erősen aggasztották a tanácskozás résztvevőit. A bagdadi kormány képviselője igyekezett meggyőzni kollégáit arról, hogy az ország középső és déli részét ellenőrzésük alatt tartják, és északon is rendet teremtenek.

Irak jelenleg napi 3,6 millió hordóval járul hozzá a világ olajellátásához, amit négymillióra akar növelni. Elemzők azonban úgy vélik, hogy ha a belső konfliktus áthúzódik délre, akkor ezt a célt el lehet felejteni. Az iraki szállítások kiesése elég nagy galibát okozhat ahhoz, hogy az olaj hordónként 120 dollárra dráguljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik