Gazdaság

Összezuhanhat a GDP-növekedésünk

A bruttó hazai termék (GDP) idei kedvező növekedését egyszeri, átmeneti tényezők okozzák, amelyek nélkül a most 2,7 százalékra várt bővülési ütem a 0,5 százalékot is alig érné el – állítja a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI).

Az intézet szerint a magyar növekedésre öt egyszeri tényező van hatással, a kormányzati költekezés, az EU-források gyors ütemű felhasználása 2014-ben és 2015-ben, az Audi és Mercedes autógyárak termelésbe állása, és az MNB növekedési hitelprogramja (nhp).

A kedvező hatások kiesésével már 2015-ben visszaesik a növekedés az 1 százalék környékére. A 2014-es növekedés egyik fő forrása – 1,7 százalékpont a 2,7 százalékos növekedésből – a költségvetési lazítás az intézet szerint, amely 2015-ben gyakorlatilag megszűnik.

Romhányi Balázs, a KFI vezetője az intézet szerdai sajtótájékoztatóján a 2014-2017-re vonatkozó, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány támogatásával készült technikai kivetítést ismertetve elmondta: a makrogazdasági folyamatok több szempontból is ellentmondásosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik