Gazdaság

Végrendelkezők figyelem! – változtak a szabályok

Jelentős változásokat hozott a végrendelkezők és az örökösök életébe március 15-étől az új polgári törvénykönyv (Ptk.).

Az új szabályok szerint például a házastárs,– ha van leszármazó (gyerek, unoka) – csak az örökhagyóval közösen használt lakás, valamint annak berendezési és felszerelési tárgyainak a haszonélvezeti jogát örökli – magyarázta az Indexnek Urbán András, a Budapest Környéki Törvényszék bírája. Haszonélvezetet a többi vagyontárgyra – autó, betétkönyv, balatoni nyaraló, hajó, repülő – csak régen kapott, ma már nem. Az új kódex szerint autóból, betétkönyvből, balatoni nyaralóból stb, az özvegy egy gyermeki részt örököl. Tehát például ha két gyerek van, akkor mindennek a harmada az övé.

Víg özvegyek

Urbán András szerint nagyon fontos változás, hogy az új házasságkötés nem szünteti meg az özvegyi jogot. Eddig megszüntette, ezért volt nagyon sok élettársi kapcsolat a hetvenes, nyolcvanas években. Ahogy újabb házasságot kötött a negyvenéves özvegy, elveszítette az özvegyi nyugdíjat, akár még a lakásból is ki kellett volna költöznie. Ezt a helyzetet az új Ptk. most megszüntette, ezzel is preferálják, hogy inkább házasságot kössenek az emberek, ne pedig élettársi kapcsolatot.

Az új Ptk. azonban már nem ennyire bőkezű a leszármazó nélküli örökhagyó házastársával, aki ma még csaknem a teljes hagyaték tulajdonjogát örökli, a jövőben azonban osztoznia kell az örökhagyó szüleivel. Ha az örökhagyónak nincs leszármazója, a házastárs örökli majd meg a közösen lakott lakás és berendezéseinek tulajdonjogát, azonban a fennmaradó vagyonnak már csak a felét, míg annak másik felét az örökhagyó szülei egyenlő arányban öröklik (de csak a szülők, az ő kiesésük esetén a házastárs válik egyedüli örökössé).

A hálátlanokat ki lehet tagadni

A kitagadás lényege nem változott, viszont újabb kitagadási okokat hoztak be – hívja fel a figyelmet az Index. Az egyik új kitagadási ok a nagykorú gyerek durva hálátlansága, ha „a tőle elvárható segítséget nem nyújtotta, amikor az örökhagyónak szüksége lett volna rá”.

További részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik