Gazdaság

A húsvét csúcsra járatta a turizmust

Áprilisban – két számjegyű növekedéssel – 25 milliárd forintot hagytak a szálláshelyeken a magyar és a külföldi vendégek.

Elsősorban a húsvétoló magyaroknak köszönhetik a vendéglátással foglalkozó cégek a tavalyinál jóval erősebb áprilisi forgalmat – derül ki a KSH adataiból. A belföldi vendégek 727 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 22 százalékkal nőtt 2013 áprilisához hasonlítva.

A belföldi vendégek forgalma minden régióban bővült, 4 régióban – Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál, Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon – 30 százalék fölötti mértékben. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 76 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 22 százalékkal gyarapodott.

A németek viszik a prímet

A külföldi vendégek 981 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva, 7,2, illetve 9,4 százalékkal. A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezők töltötték hazánkban, ezt követte az Oroszországból és az Olaszországból érkezők forgalma. A német, az orosz, az osztrák vendégforgalom 9, 3, 19, 17 százalékkal emelkedett, az olasz vendégek által eltöltött éjszakáké csökkent, 10 százalékkal.


Fotó: MTI / Komka Péter

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év negyedik hónapjában. Összesen 25 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14 milliárd forint. A vendéglátásból 5,4 milliárd forint folyt be, 251 millióval több, mint az elmúlt év áprilisában. (A forint/euró havi átlagárfolyama 307 forint volt, 8,6 forinttal gyengébb a 2013. áprilisi értéknél.

Húsvéti rekord

A friss adatokra reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte: a belföldi turizmus utóbbi évekre jellemző és idén is folytatódó felfutása stabilabbá, a külső hatásoknak ellenállóbbá teszi az ágazatot, továbbá hozzájárul a még mindig nagyon erős szezonalitás oldásához. Az idegenforgalom kiugróan magas növekedésében közrejátszott, hogy az idén a húsvét áprilisra esett, míg tavaly márciusra, illetve a bázis viszonylag alacsony volt, ugyanis tavaly ilyenkor érezhetően csökkent a vendégéjszakák száma.

A tárca szerint még ezzel együtt is elmondható, hogy stabil, erőteljes növekedés volt az idén áprilisban, a mostani adatok a két évvel ezelőtti nagyon magas vendégforgalmi számokat is jelentősen meghaladják. A belföldi turizmus bővülése mögött továbbra is részben a SZÉP-kártya növekvő népszerűsége áll. Az idén január-áprilisban a kereskedelmi szálláshelyek 3,65 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ami 27 százalékos növekedés tavalyhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik