Gazdaság

Pocokinváziótól retteghet Magyarország

Egyre több a mezei pocok az országban, egyes területeken az utóbbi évek egyik legjelentősebb felszaporodását tapasztalják a szakemberek.

A rágcsálók felszaporodásával összefüggésben Baranya, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyéből jelentettek tetemes károkat, többek között őszi kalászos (őszi árpa, őszi búza), lucerna-, borsó-, valamint repcekultúrákban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Kirívó esetben repcében a fertőzöttség mértéke 14-50 lakott járat/100 négyzetméter, hasonló a helyzet lucernában is. Kalászosokban egyes helyeken 16-18, napraforgóban 6-8 lakott járat jut 100 négyzetméterre. A pockok egyes területeken teljes tarrágást okoztak, vészhelyzet azokon a területeken alakult ki, ahol lucernatáblák és gyepterületek vannak az őszi kalászosok mellett – emeli ki a közlemény.


Ő az. A mezei pocok (wikipedia.hu)

A NÉBIH az ország déli megyéiben és középső területein kialakult rendkívüli mezei pocok gradáció megállításához 2014. május 30. és július 31. között engedélyezte rágycsálóirtó készítmények használatát  teljes felületkezeléssel, földi és légi alkalmazással kalászos és repcekultúrákban. Amennyiben a mezeipocok-fertőzés a hazai lucernásokban tovább erősödik, a Redentin 75 RB szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélye ennek figyelembevételével módosításra kerül. A készítmény felhasználásához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik