Gazdaság

Eladhatják a Budapest fölé tornyosuló szellemépületet

A Rózsadombon évtizedek óta üresen álló, városképet meghatározó volt SZOT-üdülőn 3-4 milliárdért adhatnak túl – írja a Népszabadság.

Eladná a rózsadombi szellemházat a CIB Csoport. A pénzintézet az ingatlanpiac élénkülése láttán döntött az immáron évtizedek óta üresen álló egykori SZOT-üdülő értékesítése mellett. A feladattal a Cushman & Wakefield (C&W) nemzetközi ingatlan-tanácsadó céget bízták meg – derül ki a Népszabadságból.

A szocializmus szimbóluma volt

„A volt SZOT szállót minden budapesti lakos ismeri. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ez a városképet meghatározó ingatlan végre méltó módon illeszkedjen a rózsadombi panorámába. Biztosak vagyunk abban, hogy az ingatlan a C&W szakértelmének köszönhetően hamar megtalálja új tulajdonosát, és ismét a II. kerület – és az egész főváros – ékköve lehet” – jelenti ki Michael Clark, a CIB Csoport vezérigazgató-helyettese a bank közleményében.

A kiemelkedő adottságokkal rendelkező II. kerületi ingatlan egyedülálló kilátást biztosít a Parlamentre, a Margitszigetre és a Budát és Pestet összekötő történelmi hidakra.


Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

A budai panorámát meghatározó torzó évtizedek óta üresen áll. A kádári szocializmus szimbolikus épületeként 1971-ben felhúzott gyógyszállót a rendszerváltozás után bezárták.

Az idők során akartak itt luxushotelt is létrehozni, de később luxuslakásokat hoztak volna létre termál- és wellnessfürdővel, bárral, étteremmel négyzetméterenként 1–3 millió forintos vételárért.

Kisebb korszerűbb épület lehet

A bővítés ellen többször is tiltakozott a Fővárosi Tervtanács, mondván, a betontorzó már a jelenlegi méreteivel is kilóg a városképből, nemhogy még nagyobbra növelve. Mivel azonban nem köz-, hanem magánberuházásról van szó, az ellenvéleményt nem volt kötelező figyelembe venni.

Jelenleg a CIB meghirdethette az ingatlant, amely a várakozások szerint akár 3-4 milliárdért is elkelhet. A piaci érvek szerint az új tulajdonos bontással kezd, majd egy kisebb tömegű, korszerű épületet emel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik