Gazdaság

Totális összeomlásra számít a jegybankelnök

Ha a dolgok így mennek tovább, mint eddig, akkor a Bank of England vezére szerint vége a kapitalizmusnak.

Ha a bankok és bankáraik továbbra is a “semmiképpen sem veszteni” felfogás jegyében végzik a munkájukat, az a kapitalizmus összeomlásához vezethet – jelentette ki Mark Carney, a Bank of England elnöke a 21. század kapitalista társadalmának jövőjével foglalkozó londoni konferencián – írta a Napi.hu a londonlovesbusiness.com hírportál tudósítása alapján.

A bankvezér ezzel arra célzott, hogy a befektetési alapok csak a nyereségen osztoznak az ügyféllel. Viszont ha veszteség van, azt az egészet a befektetőre terhelik.

Fotó: Europress/Getty Images/Dan Kitwood

Megbízhatóbb kapitalizmus kell

Carney szerint sokkal “megbízhatóbb” kapitalizmust kell építeni a jelenlegi helyett. Úgy véli ugyanis, hogy az a vagyon, amelyet a pénzügyi szektor a recesszió előtt felhalmozott, lerombolta a fair kapitalizmus képét. És ez a társadalom szociális csoportjai közti béke felbomlásával fenyeget.

Mint minden forradalom, ez is felfalja gyermekeit – fejtegette arra utalva, hogy a pénzügyi válságot megelőző időszak a szabad piac híveinek előretörését hozta. Úgy látja, hogy a kontrollálatlan piaci fundamentalizmus felemésztheti azt a szociális tőkét, amely elengedhetetlen a kapitalizmus hosszabb távú fejlődéséhez.

Hogy mit javasol? Kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik