Gazdaság

Dollármilliárdossá vált a magyar emigráns

A Bloomberg szerint a magyar származású, Kanadában élő Frank Hasenfratz a legújabb dollármilliárdos a világon.

A kanadai Linamar gépipari vállalat sváb származású tulajdonosa, Frank Hasenfratz a háború utáni Budapesten motorkerékpárok javításával kezdte vállalkozói tevékenységét – írja a Napi.hu. Üzleti érzékéről tanúskodik, hogy némi extrabevételre tett szert azáltal, hogy kikölcsönözte a motorokat, ameddig a tulajdonos nem jött értük.

A történelmi viharok is alaposan megedzették: családját 1948-ban kitelepítették, mindenüket elveszítették. Hasenfratz műszaki tanulmányokat végzett és a hajdani Csonka János Gépgyárban helyezkedett el tanoncnak. Az 1956-os forradalom idején katonaként átállt a felkelőkhöz, jobbnak látta, ha nem várja meg a szovjet csapatok bevonulását. Olaszországba menekült, ahonnan Kanadába került.

A pincében kezdte

Kanadában, házuk pincéjében indította el gépipari eszközöket gyártó vállalkozását – írja a Bloomberg Hasenfratzról szóló portréjában. A költségek alacsonyan tartása érdekében a konyhai tűzhelyet használta olvasztókemencének – az ezerdolláros befektetéssel létrehozott cég az első évben 20 ezer dollár nyereséget termelt.

Fotó: Europress / Bloomberg

A Linamar nevű cég hamar a Ford beszállítója lett, és jelenleg is ők a legnagyobb partnerük. A Kanada második legnagyobb autóalkatész-gyártójának számító cégnek Magyarországon is vannak üzemei, közel 2000 embernek adnak munkát.

79 évesen is bejár

Frank Hasenfratz 23,6 százalékos részesedéssel rendelkezik a vállalatban, ami jelenleg 840 millió dollárt ér. (A Linamar papírjainak árfolyama idén eddig 36 százalékkal nőtt.) Opciós részesedése 19 millióval járul hozzá vagyonához. Az osztalékot és más vagyontárgyakat is figyelembe véve nettó vagyona így átlépte az egymilliárd dolláros határt – derül ki a Bloomberg Billionaires Indexből. Mint mondja, nem igazán érdekli személyes jómódja, 79 éves kora ellenére ma is bejár munkahelyére, bár a vezetői értekezleteken nem vesz részt, hogy ne zavarja lánya irányítását.

Hasenfratz is így kezdte

Így kell ónt hevíteni otthoni körülmények közt (bár egy kicsit több óvintézkedés tán elkélne) – a családfő épp katonákat önt belőle.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik