Gazdaság

A magyar hotelek a legolcsóbbak a régióban

A magyar szállodák az idén az első negyedévben a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt ország között az 54,8 eurós átlag szobaárral az utolsó helyen végeztek.

A magyarországi szállodák idén az első negyedévben a közép-kelet-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között az 54,8 eurós átlag szobaárral az utolsó helyen végeztek – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elemzéséből. Budapest 30 európai város között szobafoglaltságban 49,3 százalékkal a 26. lett, Pozsonyt, Prágát, Tallint és Vilniust megelőzve, az egy kiadható szobára jutó bevételben pedig csak a szlovák és a litván fővárost előzték meg a magyar főváros szállodái.

Az ötcsillagosok húznak

Az elemzésből kiderül, hogy kiemelkedően teljesítettek a hazai ötcsillagos hotelek az idei első negyedévében, az ágazat teljesítményét országos szinten az ötcsillagos szállodák eredményei húzták magukkal. A kategóriában elért 53,7 százalékos átlagos foglaltság 5 százalékponttal, az egy kiadható szállodai szobára jutó 16 649 forintos szállásdíj pedig 17,6 százalékkal lett magasabb, mint tavaly. A legnagyobb piacaink közül kétszámjegyű volt a növekedés az orosz, a cseh, az amerikai piacról, ellenben jelentős visszaesés történt az osztrák, a spanyol és a német vendégforgalomban esetében.

Az elemzés szerint az első három hónapban Budapest az STR Global European Hotel Review jelentésében szereplő 30 város között szobafoglaltságban 49,3 százalékkal a 26. lett, Pozsonyt, Prágát, Tallint és Vilniust megelőzve, nettó átlag szobaárban 57,9 euróval a 29. helyen szerepel Vilniust megelőzve, nettó RevPAR-ban 28,6 euróval a 28. helyet érte el Pozsony és Vilnius előtt. A kelet-közép-európai régióban a vizsgált 5 főváros – Bécs, Budapest, Prága Pozsony, Varsó – között Budapest az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó bevétel aránya (RevPAR mutató) tekintetében 28,6 euróval a 4. helyet érte el Pozsony előtt.

Pörögnek az ázsiaiak

A gyenge forint ellenére az EU tagországokból összességében kevesebben szálltak meg a hazai szállodákban, viszont az év első három hónapjában az ázsiai vendégéjszakák száma 10 százalékkal nőtt. Az idén január-márciusban a magyarországi szállodák bruttó szobaár-bevétele 26,5 milliárd forint, összes bruttó forgalma pedig 51,3 milliárd forint volt, mindkettő 11,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az előbbi 21,2 százalékkal, az utóbbi 26,8 százalékkal nagyobb a 2008 hasonló időszakában elértnél. A KSH szerint pedig a belföldi kereslet szempontjából egyre fontosabb SZÉP-kártya forgalom a hazai szállodákban 2014 első negyedévében 2,2 milliárd forint volt, ami a bázisban elért 1,9 milliárdnál 18,3 százalékkal nagyobb. Ez 23,6 százalékát teszi ki a szállodák belföldi szobaár-bevételének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik