Gazdaság

Durván megemelkedett a gázexportunk Ukrajnába

Több mint a százszorosára emelkedett a Magyarországról Ukrajnába szállított földgáz napi mennyisége kedden.

Az UNIAN hírügynökség a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-től származó értesülésre hivatkozva közölte, hogy májusban átlagosan 22,5 ezer köbméter földgáz érkezett a magyar csővezetékeken keresztül Európából Ukrajnába, május 20-án viszont igénybejelentés érkezett 2,46 millió köbméter szállítására.

Múlt héten szerződtek

Ez a mennyiség ugyanakkor még nem éri el a szállítási kapacitás maximumát, ami napi 16 millió köbméter földgáz.

Andrij Koboljev, a Naftogaz ukrán állami gázvállalat elnöke a napokban jelentette be, hogy az ukrán cég május 14-én szerződést kötött egy “nagy európai vállalattal”, aminek köszönhetően jelentősen megnöveli az Európából érkező gázszállításait Magyarországon keresztül. A vállalatot üzleti titokra hivatkozva nem nevezte meg.

Putyin árat emelt

Kijev áprilisban jelezte, hogy ismét beindítja a gázszállításokat az Európai Unióból, miután Moszkva jelentősen megemelte számára a gázárat. A szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vállalat tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics akkori elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A kijevi hatalomváltás után viszont Moszkva csaknem 500 dollárra emelte a közvetlenül Ukrajnának szállított földgáz ezer köbméterenkénti árát.

Magyarországról Ukrajna 2013 áprilisa óta összesen 1,127 milliárd gázt importált, majd decemberben ez a mennyiség 93,8 millió köbméterre esett vissza. Lengyelországból decemberben csupán mintegy 23 millió köbméter gáz érkezett Ukrajnába, miközben tavaly összesen 850 millió köbmétert kapott Kijev lengyel csővezetékeken keresztül.

Jurij Prodan ukrán energetikai miniszter nemrég kifejezte reményét, hogy 2014-ben mintegy 6 milliárd köbméter gázt importál Ukrajna Európából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik