Gazdaság

Döntött a Kúria: ugyanazért a munkáért ugyanannyi pénz jár

Egy úszómester indított munkaügyi pert, miután kiderült, kollégái ugyanazért a munkáért magasabb fizetést kaptak. A Kúria az ő javára döntött.

A legfelsőbb bírói fórum döntése ugyan nem kötelező a hasonló perekben, azt mégis figyelembe szokták venni az ítélkezés során. Egy úszómester ugyanis korábban azért indított munkaügyi pert, mert kiderült a számára, ugyanabban a beosztásban dolgozó kollégái többet kerestek, mint ő. A Blikk arról ír, hogy kezdetben nem volt különbség a bérükben, de amíg a kollégái az egyik évben kaptak fizetésemelést, ez az ő esetében elmaradt.

A főnöke arra hivatkozva nem emelte az alkalmazott fizetését, hogy neki nincs felsőfokú végzettsége, míg kollégáinak igen. Azonban az úszómesteri feladatok ellátáshoz nem kell diploma, ez nem indok a magasabb fizetésre.

Visszamenőleg fizetnek az úszómesternek

A Kúria döntésének értelmében az úszómesternek visszamenőlegesen is meg kell fizetni az elmaradt fizetésemelést. A bulvárlapnak nyilatkozó Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke azonban elárulta, amit a bíróság most kimondott, az nem újdonság elvben, de a munkáltatók nem mindig tartják be az egyenlő bánásmód elvét.

Azt azonban elképzelhetőnek tartja a szakértő, hogy a jövőben több hasonló munkaügyi per is indulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik